ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Ресор образовања посвећен испуњавању свих људских права

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас на конференцији посвећеној Међународном дану људских права да је ресор образовања посвећен испуњавању свих људских права, а посебно праву на образовање, које је у Србији доступно свима, и у основној школи бесплатно, према члану 26 ове Декларације.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да нас је пандемија вирусом Ковид19 подсетила да смо сви исти и сви подједнако рањиви, али је и указао да су посебни напори уложени за доступност образовања ученицима припадницима националних мањина, са посебним освртом на ученике ромске националности и ученике са сметњама у развоју и инвалидитету.

Министар је објаснио да је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом крајем претходне школске године урађено истраживање које указује осетљивим друштвеним групама припада 7,8% укупног броја ученика (58 311 ученика).

Из тог разлога започели смо са ЕУ реализацију пројекта Премошћавање дигиталног јаза у Србији за децу из осетљивих група“.

Ружић је пoдсетио да је образовни систем Србије показао да је флексибилан и да се брзо прилагодио условима пандемије.

Настављамо организацију наставе на даљину на српском језику, али и за 44.070 ученика који наставу похађају на језицима националних мањина“ рекао је министар и тврдњу илустровао подацима који кажу да је прошлој школској години емитовано је 3.310 образовних прилога на осам језика националних мањина, а у овој школској години до сада је снимљено  2.470 часова за основно и средње образовање. Са Саветом Европе у току је реализација договора за  подизање јединствене платформе на којој ће се објављивати сви образовни садржаји на језицима националних мањина, најавио је министар.

Говорећи о области инклузивног образовања деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, министар је рекао да је за упућен сет препорука школама о  укључивању деце и ученика у складу са одлуком Савета родитеља.

Набавили смо 7.000 прилагођених уџбеника за децу са инвалидитетом, а за снимање ТВ часова који се емитују  РТС-у и софтвер за аутоматско претварање гласа у титлован текст како би се унапредила приступачност за глуве и наглуве ученике“, рекао је Ружић и додао да је наш систем позитиван пример инклузије миграната и тражилаца азила у образовни систем и да у овим напорима имамо подршку Европске комисије.

 

 

Loading