ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић са амбасадорм ЕУ у Србији Жиофреом о процесу реформи

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са новим шефом Делегације Европске уније у Србији, амбасадором Емануелом Жиофреом о процесу реформи у области образовања и науке у Србији.

Министар Ружић пожелео је на почетку састанка успех у раду новом амбасадору ЕУ у Србији.

Министар је навео да су многи реформски кораци у области образовања и науке рађени уз снажну подршку и у сарадњи са ЕУ и изразио захвалност Европској унији на досадашњој подршци.

Он је навео да је посебно задовољан, јер је у процесу приближавања Србије Европској унији привремено затворено преговарачко поглавље Образовање и култура.

Знате да је Србија веома посвећена приидруживању Европској унији и да у складу са тим спроводи бројне реформе у различитим областима. Када је реч о реформи образовања, она је свеобухватна и обухвата све нивое образовања. Правац у ком правцу ће се одвијати дефинисан је Стратегијом развоја образовања и васпитања која је усвојена у јуну, а њен основни циљ је квалитетно образовање доступно свима“, казао је министар.

Ружић је навео да је у време пандемије вируса корона образовни систем функционисао врло добро.

У овом тренутку образовно-васпитни рад се у школама организује према моделима у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације – непосредно у школи, комбиновани модел и онлајн. Формиран је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школе“, казао је министар.

Министар је нагласио да су здравље и безбедност свих учесника у систему образовања у сваком тренутку приоритет, као и да се у пракси показало да школе и образовне институције нису место трансмисије вируса.

Амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре истакао је да ЕУ снажно подржава Србију на путу ка Европској унији, као и процес реформе образовања. Иако је Поглавље 26 о образовању и култури привремено затворено, Европска комисија поздравља наставак стратешке посвећености Владе реформи у овој области и пажљиво прати њену имплементацију. Амбасадор је охрабрио Владу да повећа издвајања из буџета за образовање и науку, како би српска привреда постала конкурентнија на европском и светском тржишту.

Амбасадор је похвалио брзу реакцију институција у организацији наставе у време пандемије КОВИД-а. Такође, амбасадор је честитао министру за активно учешће Србије у програму Ерасмус+ и напоменуо да ће Уговор о новом програму за 2021-2027 ускоро бити потписан између Европске комисије и Србије.

Амбасадор је посебно позвао на блиску међусекторску сарадњу са другим институцијама у пружању могућности за побољшање положаја младих, посебно кроз успостављање Гаранције за младе. Квалитетно образовање на језицима националних мањина истакнуто је као приоритетна област и похваљена је подршка деци ромске националности у образовању.

Он је похвалио чињеницу да је Србија усвојила Стратегију паметне специјализације.

У региону Западног Балкана Србија и Црна Гора једине су земље које су усвојиле ову Стратегију“, казао је Жиофре.

Loading