ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић са НАТ: Стварамо услове за повратак у ЕNQА

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са директорком Националног акредитационог тела проф. др Јеленом Кочовић.

На састанку одржаном у Министарству, разговарано је о значају позиционирања Републике Србије у европском и међународном простору високог образовања.

У току је јавна расправа о изменама и допунама Закона о високом образовању. Предложене измене и допуне Закона омогућиће да Србија поврати пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђивање квалитета у високом образовању (ЕNQА). Циљ је успостављање одговарајућег правног оквира да Национално акредитационо тело у потпуности испуни Европске стандарде и смернице за осигурање квалитета у високом образовању. Важне измене у том погледу су да чланове Управног одбора Националног акредитационог тела бира Народна скупштина, а да рецензенте бира Национално акредитационо тело, а не Национални савет за високо образовање“ рекао је Ружић.

Он је истакао да ће јавна расправа о изменама и допунама Закона о високом образовању, као и о Закону о студентском организовању трајати до 17. априла 2021.године.

Измене и допуне Закона о високом образовању, између осталог, предвиђају и другачији поступак по жалбама на решења о одбијању захтева за акредитацију, који ће се спроводити у Националном акредитационом телу, а не пред Националним саветом за високо образовање. Предвиђено је и формирање посебне Kомисије за жалбе при Националном акредитационом телу и прецизира се питање ангажовања директора Националног акредитационог тела.

Loading