ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић са синдикатима: Нисмо супростављене стране, већ партнери

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић одржао је данас први састанак са председницима четири репрезентативна синдиката у просвети  – Валентином Илић из Синдиката образовања Србије, Слободаном Брајковићем из Синдиката радника у просвети Србије, Јасном Јанковић из Уније синдиката просветних радника и Томиславом Живановићем из Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.  

Министар Ружић навео је да је због настале ситуације изазване пандемијом вируса Ковид-19, образовни систем додатно оптерећен и представља, поред здравства, најосетљивији систем. Похвалио је рад просветних радника који су исказали спремност да се настава редовно одржава и да како наводи, „успемо што је мало ко успео у Европи, да школска година почне на време, да се одвија без прекида, као и да се како просветни радници, тако и ученици, понашају одговорно и поштују мере заштите“.

Будући да долази са места министра државне управе и локалне самоуправе, где је координирао реформом система плата, Ружић је истакао значај те реформе за фер и транспарентну расподелу средстава и уважавање запослених, а на питање представника синдиката о наставку преговора, министар је истакао да ће се они наставити у договору са ресорним министарствима.

Секторска повећања у претходним годинама показала су јасан однос државе према просветним радницима, рекао је министар истичући да је образовање кичма једне државе у које се стално мора инвестирати.

Нисмо супростављене стране, већ партнери. Желим да отворим здраву комуникацију, да се разумемо, споразумемо, да отворимо дијалог и да заступамо интересе запослених у просвети и подигнемо квалитет образовања,истакао је  министар Ружић.

Представници синдиката пожелели су министру добродошлицу, предочили проблеме са којима се сусрећу и изразили наду да ће их заједнички решавати.

Loading