ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић са синдикатима просвете о актуелним темама

На састанку министра просвете Бранка Ружића са представницима репрезентативних синдиката договорен је рад Радне групе за превенцију и санкционисање насиља у школама која ће разматрати предлоге и идеје за усавршавање система подршке превенцији и решавања насиља у школама и већег поштовања реда и рада у њима, а у коју ће бити укључени и представници синдиката.

„У овом моменту најважније је да осигурамо да се све што је прописано примењује, а Радна група ће, сигуран сам, у најкраћем року проценити и шта је најбоље предузети од нових мера како бисмо помогли ученику, односно наставнику над којим се врши насиље“, рекао је министар. Он је додао да ће се једнака пажња посветити и унапређењу васпитног рада са ученицима који изврше насиље, јер и њима треба помоћи да се, како каже, врате на добар пут.

Представници синдиката су у разговору са представницима Министарства просвете, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства финансија изразили потребу да се поново покрене дијалог о увођењу платних разреда и платних група. Представници Министарства финансија су рекли да је буџет у скупштинској процедури и да ће бити повишице за просветне раднике од 12.5% , а да ће о следећим евентуалним повећањима бити разговора.

У току је прикупљање информација по школама за расписивање шесте фазе конкурса за запошљавање за 50% и више норме, чиме ће се од прве фазе до данас укупно запослити око 17.000 просветних радника за стално.

 

Loading