ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић са синдикатима: Тежимо редовној настави

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић састао се данас са представницима репрезентативних синдиката како би разговарали о настави од 1. септембра, плановима Министарства у наредном периоду, као и изазовима са којима се сусрећу запослени у образовном-васпитно систему.

Ружић је истакао да се на одлуку о моделу наставе чека седница Кризног штаба, за коју очекује да се одржи у најскоријем року, те ће запослени у школама имати довољно времена да се спреме за почетак наставе. Сложивши се да је редовна настава најбоља опција за сву децу, саговорници су истакли и важност вакцинације просветних радника као једног од фактора да од 1. септембра тако и буде.

Томе највише и тежимо“, казао је он додавши да је изнад свега важније здравље и деце и запослених те да ће се понајвише саслушати шта здравствена струка каже. На састанку је договорено да се наредни састанак министра и представника синдиката одржи после седнице Кризног штаба на којој би се договорила примена одлуке о моделу наставе.

Подсетивши да је вакцина цивилизацијска тековина и једина опција да се што пре вратимо уобичајеним активностима, Ружић је истакао да разуме да и даље постоје недоумице које се могу решити едукацијом и разговорима са релевантним здравственим радницима.

Још увек има пуно просветних радника који се нису вакцинисали и важно је да им обезбедимо одговоре на евентуална питања“, рекао је Ружић и додао да ће се у наредном периоду одржати вебинари и сусрети са запосленима.

Поред ових актуелних тема, на састанку је било речи о плановима Министарства када је реч о законској регулативи за чију потпуну и успешну примену је важан дијалог са синдикатима. Такође, представници синдиката изразили су наду да ће се у наредном периоду разговарати са ресорним министарствима о спровођењу реформе система плата, ради фер и транспарентне поделе средстава.

На састанку су били Звонимир Јовић, Унија синдиката просветних радника Србије, Срђан Словић, Грански синдикат просветних радника Србије Независност, Валентина Илић, Синдикат образовања Србије и Слободан Брајковић, Синдикат радника у просвети Србије.

Loading