ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић са високим комесаром ОЕБС-a Абдракхмановим: Србија је пример добре праксе

Министар просвете Бранко Ружић истакао је данас на састанку са високим комесаром ОЕБС-а за националне мањине Каиратом Абдракхмановим да Министарство просвете активно ради на побољшању доступности и квалитета образовања за припаднике националних мањина, поштујући у потпуности међународне стандарде у тој области, као и да смо у тој области препознати као пример добре праксе.

Када је образовање на језицима мањина у питању, имамо једну од најбољих пракси у региону и шире. С једне стране, омогућено је право на школовање на матерњем језику, а с друге стране, кроз обавезан предмет, ученици овладавају српски језик, језик земље у којој живе. Такође, могу да слушају наставу на српском језику са факултативним предметом на матерњем језику или двојезична настава која се углавном користи у комбинацији српско-енглески, мађарско-немачки, српско-ирски и српско-бугарски“, објаснио је министар.

Он је рекао да постоји континуитет у броју ученика који похађају наставу на једном од 8 језика националне мањине, било у основној или средњој школи.

Са националним саветима Министарство је развило добру сарадњу и заједно се бавимо јачањем механизама за унапређење интеркултуралног образовања, унапређењем наставе која промовише различитост и даљи професионални развој наставника који раде са националним мањинама“, рекао је он.

Ружић је подсетио да наш систем препознаје и право мањина на образовање и на нивоу високог образовања и као пример навео да Одсек Економског факултета у Бујановцу од прошле године има у понуди студијски програм – Пословни информациони систем, који се изводи комбиновано на српском језику и албанском језику. Уписана су 262 студента, од чега су 172 Срби.

Министар Ружић је истакао да су веома добри ефекти мера подршке образовању ромских ученика.

Имамо повећање од 20% ромске деце која похађају предшколске установе, 15% ромске деце која похађају основну школу и 20% деце која завршавају средњу школу. Одустајање је смањено на 7%“, рекао Ружић. Он је нагласио да је једна од приоритетних области у Стратегији образовања до 2030. године је превенција њиховог осипања из образовног система и подсетио да је Министарство, кроз посебну меру, стипендира 6.533 студената ромске националности, од којих су 65 одсто девојке.

Министар је захвалио високом комесару Абдракхмановом на подршци коју ОЕБС годинама пружа Србији како би се унапредило образовање на језицима мањина, како би систем био инклузиван и доступан за сву децу и подстицао код њих демократске вредности и толеранцију.

Loading