ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Сарадња Србије у Немачке у успону

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да су односи Србије и Немачке последњих  година у интензивном успону, а да се у области образовања та сарадња, између осталог, остварује у примени дуалног модела наставе.

Србија је како би обезбедила веће могућности ученицима после завршетка школе, али  и квалитетнији кадар увела дуални модел образовања. Такав начин образовања уведен је у средњошколско образовање 2016. године. Кроз 47 различитих програма више од 10.000 ученика сарађивало је и сарађује са 880 компанија. Ученици су стицали нова знања, а послодавци добијали квалитетан и потребан кадар“, рекао је Ружић на онлајн скупу који је организовала Немачко-српска привредна комора.

Он је подсетио да је пре две године усвојен Закон о дуалним студијама и од следеће академске године биће уведени и први студијски програми на факултетима.

Ружић је указао и да је Немачка важан спољнотрговински партнер Србије и да су немачке компаније у последњих неколико година уложиле у Србију више од 2.53 милијарди евра и запослиле око 65.000 људи.

Ово наводим као илустрацију јаких економских веза две земље. Сигуран сам да ће уз помоћ Немачко српске привредне коморе, доћи и до нових инвестиција и додатне сарадње“, закључио је Ружић.

Loading