ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Србија обезбеђује остваривање права свих националних мањина, непоштовање химне је скандал

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић,  рекао је да случај у Основној школи „Рифат Бурџовић Тршо“ у Новом Пазару представља скандал и непоштовање државе и свих њених симбола, и свега онога што та држава пружа свим њеним грађанима и грађанкама.

Такав чин у Новом Пазару представља  девастирање и урушавање химне и  државних симбола Републике Србије. Због тога ће просветна инспекција поступати промптно и у складу са законом утврди одговорност и учитељице и директора“, нагласио је Ружић.

Он је истакао да Република Србија обезбеђује велики степен равноправности и права свим националним мањинама када је реч о остваривању права на језик, културу и образовање.

У нашим школама настава се у потпуности изводи на осам језика националних мањина, одобравају се и штампају уџбеници на тим језицима, а кроз посебан предмет – матерњи језик са елементима националне културе на 16 језика националних мањина омогућено је чување националне културе, језика и идентитета. Мало је земаља у којима представници мањина могу да се уписују у јавне књиге на свом писму, обраћају у општини на свом језику, имају позитивну дискриминацију при запошљавању, где се исписују  топоними на језицима мањина. Ретко која земља је хваљена на ову тему као Република Србија“, навео је он.

Loading