ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Србија опредељена да са чланицама ЕНЕА ради на очувању вредности високог образовања

Србија је трајно опредељена да ради са осталим чланицама Европског простора високог образовања (EHEA) на очувању основних вредности високог образовања, демократије и владавине права и због тога Србија пружа пуну подршку припремљеном Римском коминикеу, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Он је на онлајн министарској конференцији о високом образовању, која је одржана у Риму, оценио је да је тренутна епидемиолошка ситуација показала колико је образовање рањиво и указала на потребу за даље улагање у дигитализацију образовања, како би се предупредили потенцијално нови изазови.

„Захваљујући напорима Министарства у области дигитализације образовања, високо образовање у Србији, попут предуниверзитетског образовања, брзо је одговорило изазовима везаним за ширење вируса и прешло на онлајн облике наставе. Министарство интензивно ради са представницима високошколских установа и студената на развијању решења за тренутну кризу, али и на припреми услова за опоравак након кризе“, рекао је он.

Како је додао, Србија ће наставити да инвестира у високо образовање како би обезбедила да установе имају одговарајућа средства за рад и буду потпуно припремљене на изазове који нас очекују након пандемије.

„У току трајања кризе планирамо да још интензивније радимо на стварању услова за несметани рад високошколских установа, а нарочито на очувању квалитета високог образовања“, рекао је Ружић.

Најавио је да је у наредном периоду пред Републиком Србијом је значајни процес израде нове стратегије развоја образовања до 2027. године, којом ће Србија потврдити своју трајну опредељеност да квалитетно високо образовање директно доприноси стварању друштва заснованог на знању и иновацијама, социјалној инклузији и праведности.

Такође, додао је Ружић, Србија ће наставити да додатно прилагођава свој систем обезбеђивања квалитета у високом образовању у циљу даљег усаглашавања са европским стандардима и смерницама.

На Конференцији су учествовали министари надлежни за високо образовање из 49 земаља укључених у Европски простор високог образовања. Ове године је организатор догађаја Република Италија, али је због епидемиолошке ситуације Конференција одржана онлајн уместо у Риму.

На конференцији министри су усвојили документ – Римски коминике. У овом документу министри одлучују о централним аспектима Европског простора високог образовања, укључујући и његов даљи развој.

Поред министра Ружића, остали чланови делегације испред Републике Србије били су државни секретар Маријана Дукић Мијатовић, помоћник министра Александар Јовић, помоћник министра Бојан Тубић, председник Националног савета за високо образовање академик Бела Балинт и председник Студентске конференције универзитета Србије Маргарета Смиљанић.

Loading