ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Србија подржава развој нових иновативних пројеката

Србија подржава развој нових иновативних пројеката, а у циљу подстицања иновација oсновани су Фонд за иновациону делатност и Фонд за науку који пружају финансијску подршку научноистраживачким организацијама и привреди за развој иновација, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић на Петој конференцији министара за иновације Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Научно-технолошки и иновациони систем доприноси убрзаном развоју Републике Србије кроз унапређење квалитета и ефикасности науке, технолошки развој и иновације и даљу интеграцију у Европски истраживачки простор, чиме се помаже да се достигну стандарди развијених економија. Република Србија постаје окружење које подржава развој нових иновативних пројеката, истраживања и решења, као и професионалних компетенција наших инжењера и истраживача“, рекао је он.

Подсетио је и да регионална мрежа научно-технолошких паркова на четири локације (Научно-технолошки парк Београд, Научно-технолошки парк Нови Сад, Научно-технолошки парк Чачак и Научно-технолошки парк Ниш) омогућава компанијама и талентима из целог света да се повежу са универзитетима и иновативним предузећима у Србији.

Доношењем нових законских решења у претходном периоду, како је објаснио, стекле су се и могућности оснивања нових институција, промена и проширење мисије постојећих институција и стицања новог статуса универзитета и института од националног значаја за Републику Србију.

Ружић је додао и да је pавномеран регионални развој подржан и оснивањем нових института, а то су: Институт за вештачку интелигенцију, Институт за информационе технологије у Крагујевцу и БиоСенс у Новом Саду.

Loading