ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је данас повеље Снежани Паповић, Марији Иванов и Тијани Шуштершич, младим научницама добитницама националних стипендија „За жене у науци“,– који се реализује у оквиру светски познатог програма Лореал УНЕСКО ((L’Oréal – UNESCO For Women in Science).
Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Он је на пријему у Влади Републике Србије, честитајући добитницама које су награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима хемијских, биолошких и инжењерских наука, истакао да су достигнућа жена у науци често на изузетно високом нивоу и да друштво то увек треба да препозна.

Истраживање, иновације и рад су основ напретка државе и уверен сам да ће ваша визија и научна достигнућа допринети напретку наше науке и друштва. Број од 58 пријављених кандидаткиња, од којих је 23 на докторским студијама, а су 35 доктори наука, указује да Србија има изузетан научни потенцијал. То нас охрабрује, али и обавезује, да и у будућности пружамо подршку нашим изузетним младим научницама и да наставимо улагања у науку, али и да подстичемо талентоване и науци посвећене жене како би унапредиле свој научноистраживачки рад и наставиле да се баве науком. Стипендија је само врста охрабрења и подстицај за унапређење научно-истраживачког рада и наставак рада у Србији. Верујем да ће награђене младе научнице својим примером инспирисати и многе друге научнице, али и студенткиње и ученице које тек треба да се определе за научну каријеру. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради и радиће на побољшању услова за науку и истраживаче и изузетно је поносно на чињеницу да у Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека“, рекао је Ружић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић, председавала је Комисијом која је имала нимало лак задатак да у оквиру овог Конкурса изабере најбоље од најбољих младих научница.

Пријему у Влади, присуствовале су и две од три прошлогодишње добитнице – др Даница Павловић – доктор биологије и научни сарадник на Институту за физику и Ана Томас Петровић – доктор медицине и асистент на Катедри за фармакологију, токсикологију и клиничку токсикологију на Медицинском факултету у Новом Саду.

Kако да природни производи постану алтернатива за доступне лекове, како ће изгледати батерије будуће генерације и на који начин вештачка интелигенција може да помогне лекарима у медицинској дијагностици? Одговоре на ова питања траже овогодишње добитнице стипендија:

  • Снежана Паповић је доктор хемијских наука и доцент на Катедри за Аналитичку хемију, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Докторирала је 2018. године на Природно-математичком факултету у Новом Саду у области хемијских наука. Вишеструко је награђивана и стипендирана захваљујући изузетним резултатима и посвећености научном раду. Снежанин научни допринос се састоји од 46 публикација у врхунским међународним часописима, више од 60 саопштења са научних конференција и 466 цитата. Фокус Снежаниног научног истраживања је унапређење перформанси литијум-јонских батерија кроз повећање њиховог капацитета и повећање термичке стабилности употребом унапређених електролита.
  • Др Марија Иванов је научна сарадница у Миколошкој лабораторији, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” Института од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду. До сада је објавила 59 научних радова у међународним часописима и неколико поглавља. Др Иванов се усавршавала на различитим европским институтима. Добитница је и стипендија за стручна усавршавања, као и стипендија за учествовање на међународним конгресима. Члан је неколико научних друштава. Бави испитивањем биолошке активности различитих природних производа, а све у циљу проналаска природне алтернативе доступним лековима. Њена истраживања су фокусирана првенствено на антимикробну активност нових агенаса и то са различитих аспеката, укључујући утицај потенцијалних нових терапеутика на сузбијање вируленције патогених микроорганизама.
  • Тијана Шуштершич је студент докторских студија на Факултету инжењерских наука, Универзитета у Крагујевцу, где је и запослена као асистент. Учествује у извођењу вежби на матичном факултету из чак 11 предмета из области вештачке интелигенције, програмирања, компјутерске графике и биоинжењеринга. На докторским студијама усавршавала се у земљи и иностранству. Члан је више националних и међународних стручних и научних друштава и рецензент у више високо индексираних међународних часописа. Област научног истраживања Тијане Шуштершич је примењена информатика у инжењерству, а циљ је да покаже да вештачка интелигенција може да се примени на више различитих грана медицине и помогне у медицинској дијагностици. Бави се и имплементацијом алгоритама вештачке интелигенције у циљу развоја епидемиолошког модела ширења КОВИД-19 болести на нивоу популације, као и персонализованог модела развоја клиничке слике код појединца зараженог овом болешћу.

Од покретања програма 2010. године до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.

Конкурс за пријаву за наредни циклус програма националних стипендија „За жене у науци“ биће отворен 1. јануара 2022. године. Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Сваке године додељују се по три стипендије, свака у износу од 5 хиљада евра у динарској противвредности. Детаљне информације о програму и процедури конкурисања за стипендије могуће је наћи на интернет страници www.zeneunauci.co.rs.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м и компаније Лореал Балкан (L’Oréal Balkan), награђују најбоље младе научнице.

Loading