ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Стварамо технолошки напредно и економски успешно друштво

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић отворио је данас другу инвестициону конференцију Србије на „Експо 2020 Дубаи” у Дубаију и изразио уверење да ће представљање потенцијала наше земље за улагања у различите области привући пажњу нових инвеститора, који ће увидети предности улагања у Србију.

Министар је истакао да у ери савремених технологија и дигитализације, Србија настоји да ојача своју позицију у области иновација и зато спроводи низ подстицајних мера.

 „На време смо препознали и значај иновација и вештачке интелигенције и прва смо земља у региону југоисточне Европе која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције. Усвојили смо низ стратешких докумената који су темељ и правац за унапређивање иновативне и научне делатности. Улагања у иновације и е-мобилност са собом доносе и унапређење образовања и науке, као и сарадњу компанија са образовним системом  и институцијама у Србији. Све то заједно је кључ за креирање технолошки напредног и економски успешног друштва“, рекао је Ружић.

Министар је, на инвестиционој конференцији,  представио и дуални систем образовања у Србији који обезбеђује ефикаснији одговор система образовања на потребе привреде и тржишта рада, технолошке промене и потребе за новим компетенцијама.

„Наш национални модел дуалног образовања показао се као користан, флексибилан и перспективан. Све више компанија које долазе поставља као услов развијен систем дуалног образовања, а њихово опредељивање за Србију као земљу у којој желе да проширују производни процес говори о томе да национални модел дуалног образовања иде у правом смеру“, истакао је он.

Током боравка на „Експо 2020  Дубаи“ делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја имаће више састанка и презентација у Павиљону Србије.

Loading