ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Сваки вид злостављања је за осуду

Нема оправдања ни за злостављање, ни за заташкивање оваквих информација“, рекао је први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић поводом случаја злостављања полазница у ИС Петница.

Министар напомиње да Министарство нема било какву улогу у раду Петнице, с обзиром да је у питању самостална организација, односно удружење грађана, на које се односи други прописи, али како наводи „у случају злостављања деце сви у друштву је имамо“.

Моја обавеза као родитеља је да учиним све што могу да се заштити свако дете и жао ми је, пре свега, да иједно дете пати због неког појединца који себи дозволи овакве гнусне ствари“, подвлачи министар и наглашава да је једнако страшно што је неко одлучио да уништи доказе којима треба доћи коначно до правде.

Поводом изјаве Заштитника грађана да ће се испитати и улога Министарства на ову тему, Ружић истиче да је ово прилика да упозна све, па и Заштитника грађана, да институционална веза између Министарства и Петнице не постоји.

Министарство није у улози да упућује децу у Петницу, нити је укључено у тај процес“, каже он и додаје да Петница као удружење грађана не подлеже правним актима које важе за васпитно-образовне установе.

То не значи, према његовим речима, да Министарство и он лично не подржава рад ИС Петница и све што је осмишљено тамо да се понуди деци као вид додатног образовања, посебно заинтересованима за науку и истраживање.

Међутим, лично се надам, као и сви грађани Србије да ће се истрага изврштити до краја што пре и да ће одговорни бити санкционисани јер је то интерес нашег друштва, а и једини пут и начин да  Петница не доживи репутациони дебакл већ катарзу и  да настави да ствара врхунске научнике и истраживаче“, закључује Ружић.

Loading