ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: У 102 школе неће бити  спајања одељења, док се за 8 још разматра

На састанку са представницима репрезентативних синдиката у просвети, први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да Влада Републике Србије доноси секторска повећања већ неколико година, као и да ће она бити и наредне године у јануару.

Биће већа повећања него прошли пут, рекао је министар истичући да ће, иако са овим повећањем плате постају готово дупло веће него пре седам година, опет најправичније и најадекватније плате донети увођење система платних разреда који очекујемо 2025. године.

Паралелно, се улази у шесту фазу запошљавања просветних радника и ускоро ће бити објављен конкурс за још 2.553 радних места који се односе на 2019. годину, рекао је он. У току је и израда Посебног колективног уговора у којем су дефинисане одређене повластице.

Сматрам да је ово значајан помак, јер ћете новим уговором имати јубиларну награду за 40 година стажа, као и помоћ за рођење детета“, казао је Ружић.

Сигуран сам да је свима јасно колико Влада протеклих година инвестира у образовање, како у запошљавање, повећање плата, боље услове школовања, нове или реновиране школе и могу слободно рећи да улагања нису никад била већа. Ипак, додао је он, осећао бих највећу срећу када бисмо решили апсолутно све захтеве и потребе које исказујете“, истакао први потпредседник.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да је похвално што је министар изражавао разумевање све време током свог мандата, и да је својим радом чинио да се запослени у просвети осете добро, као и да је препозната жртва наставника да током пандемије настава, било редовна или онлајн, функционише најбоље могуће. Истакла је да сматра важним да број ученика у одељењима буде 24, aли да је важно да се ограничи наредним законским решењем на 28 тамо где има 30 и да се то смањење може вршити сукцесивно.

Министар је рекао да је републички просек доста испод 24 ученика у основним школама, као и да има само 1,1% одељења са преко 30 ученика, док са 10 и мање има скоро 30% одељења широм Србије, али да у потпуности разуме захтев и да је решив уколико се размотри и проширење капацитета тих школа са већим бројем, како просторних, тако и наставних.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић истакла је да се нада да ће повећање плата, као и платни разреди уследити што пре, како би просветни радници достигли достојанственији ниво живота.

На састанку је речено и да је дошло до погрешних тумачења могућности да се комбинују одељења од 5. до 8. разреда и министар је истакао да то није императивна норма, већ опција за средине где ученика више нема, односно где има проблем са обезбеђивањем наставника. „Никаквих укидања школа нема, одељења нити радних места“, јасно је рекао министар и додао да су школе те које имају увид и разматрају најбоље опције за своју средину и да се обраћају надлежним школским управама за сагласност.

Од 110 захтева које су до сад школе упутиле да не буде спајања, већ су се школске управе сагласиле са 102, а осталих 8 достављени су сектору на даље разматрање. Свакако нема ни говора о стотинама затворених школа или било каквим сличним бесмислицама. Ученик ће увек бити интерес број један за нас, подвукао је министар.

Срђан Словић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, напоменуо је да је важно да се изједначе плате запослених у студентском и ученичком стандарду.

Заменик председника Синдиката радника у просвети Србије Милан Трбовић рекао је да се, када се буду радиле платне групе и платни разреди, води рачуна да се препозна оптерећеност наставника и уврсти у систем платних разреда.

Први потпредседник владе и министар Бранко Ружић пожелео је свим запосленима и ученицима срећан почетак школске године уверен да ће и она проћи у најбољем реду.

Loading