ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: У Крушевцу нових 160 места у вртићима

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, у присуству градоначелнице Крушевца Јасмине Палуровић, положио је данас камен темељац за изградњу још једног објекта у вртићу „Голуб мира“ у Крушевцу.

„Драго ми је што смо данас на овом месту добрим поводом. Овим пројектом вртић „Голуб мира“ повећаће свој капацитет и моћи ће да прими још осамдесет малишана. Овим још једном показујемо колико је Влади Србије и Министарству стало до најмлађих и до стварања бољих услова у којима ће се дружити, играти и учити“, истакао је  Ружић.

Према речима министра, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Крушевац  потписали су 28. јуна 2021. године уговоре о реконструкцији два вртића – „Голуб мира“ и „Лабуд“ у том граду.  Тиме ће у ова два вртића бити обезбеђена места за  160 деце.

„За ова два вртића у Крушевцу биће издвојено више од 58 милиона динара“, рекао је министар и додао да је улагање у образовање кључ развоја нашег друштва.

 

Након тога, министар  Ружић  обишао је и вртић који се налази у оквиру школе у Великом Шиљеговцу. Он је директорки Предшколске установе „Ната Вељковић“ Весни Живковић предао кључеве возила које је набављено из средстава гранта. Возило ће користити мобилни тим који ће радити са породицама и децом, пре свега, из осетљивих друштвених група и руралних подручја.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић навела је да ће оба вртића повећати своје капацитете.

„Оба  вртића ће проширити своје капацитете и то за  по четири васпитне групе у којима ће бити смештено по осамдесеторо деце у сваком вртићу и по осам новозапослених. Пројектом ће оба вртића бити комплетно опремљена намештајем, дидактичким средствима, играчкама и осталим неопходним стварима за квалитетно провођење времена деце у вртићима“, истакла је она.

Захваљујући се на донацији директорка ПУ „Ната Вељковић“, Весна Живковић, истакла је да је Крушевац као добитник гранта током претходне две године реализовао низ активности у оквиру програма ,,Подршка деци и породици-добробит за будућност“.

„Кроз овај пројекат биће успостављени иновативни центри, који ће служити као модели за обуку и размену знања васпитача. Као посебну, издвајамо и услугу подршке деци и породици коју пружа Мобилно саветовалиште. Мобилност саветовалишта је обезбеђена куповином путничког возила из пројектног гранта и ова услуга је већ препозната као пример добре праксе пружања подршке деци и породици“, истакла је Живковић.

Изградња два објекта вртића у Крушевцу, као и грант програм у Великом Шиљеговцу део су Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања чија је реализација омогућена зајмом Светске банке.

У спровођењу „Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања“ у Расинском округу значајну улогу има и сарадња са Новак Ђоковић фондацијом.

У оквиру ове сарадње у наредном периоду у плану су радови и опремање соба у објектима у Варварину, Брусу, селу Златари. У трстеничком  селу Попина  адаптираће се једна радна соба у оквиру основне школе, док ће у селу Дренова бити адаптиране четири собе.

До сада су кроз „Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања“ изграђена три нова вртића у Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици, изабрани су извођачи радова и потписани уговори за објекте у Лозници и Мерошини. У наставку пројекта  до краја године биће започети радови на изградњи или доградњи објеката у Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Смедереву, Шиду.

Loading