ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Pupils of the elementary school drawing at the lesson

Ружић: У систем образовања у Србији уткане демократске вредности, случај у ОШ „Васа Стајић“ у Новом Саду изолован

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је поводом ситуације која се догодила у Основној школи „Васа Стајић“ у Новом Саду, када је приликом обележавања завршетка четвртог разреда емитована песма неприкладног садржаја, да ће надлежне службе Министарства извршити стручно-педагошки надзор, а поступаће и покрајинска инспекција како би се утврдила одговорност запослених.

Министар је нагласио да су у систем образовања у Србији уткане демократске вредности и да Министарство просвете, науке и технолошког развоја остаје доследно у промовисању, неговању и уградњи принципа недискриминације и поштовања различитости у образовни систем.

Иако Министарство просвете, науке и технолошког развоја континуирано реализује активности којима школе добијају смернице и уче механизме креирања сигурног и подстицајног окружења за све ученике, неговање демократске културе, толеранције, емпатије и поштовања различитости свих учесника школске заједнице, појава оваквог изолованих инцидената захтева додатну интервенцију према школи“, рекао је Ружић.

Министар је подсетио да се у нашој земљи  целокупно основно и средње образовање, поред српског језика, реализује и на језицима осам националних мањина, што је реткост у другим земљама и вредност више за наш образовни систем.

Ружић је нагласио да је у ситуација у Основној школи „Васа Стајић“ у Новом Саду изоловани случај, да нипoшто не одсликава ситуацију и атмосферу у школама у Србији и изразио очекивање да се овакве ситуације неће поновити.

 

 

Loading