ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Утицај дигитализација од великог значаја за унапређење квалитета наставе и учења

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да процес дигиталне трансформације нема алтернативу и да је утицај дигитализација од великог значаја за унапређење квалитета наставе и учења.

Ружић је говорећи на конференцији „Синергија 22“ у Београду истакао да је дигитализација у образовању један је од стратешких циљева Владе Републике Србије и Министарства просвете.

Радимо на подизању дигиталних компетенција ученика од најранијег узраста у основној школи. Тако се ученици од првог разреда основне школе упознају са основама дигиталних технологија кроз обавезни предмет Дигитални свет, док од 5. разреда своје знање из те области проширују кроз предмете као што су Информатика и Технника и технологија“, рекао је он.

Министар је рекао и да је повећан и обухват ученика који похађају ИТ предмете у високим стручним школама и на универзитетима, као и да су, између осталог, иновирани програми наставе и учења информатике, али и да је повећан број часова информатике за даровите ученике у гимназијама.

Развоју дигиталног образовања прилазимо свеобухватно, уводећи мере усмерене на развој дигиталних компетенција наставника и ученика, као и мере које обухватају унапређивање информатичке инфраструктуре, повећавају доступност дигиталних уређаја и широкопојасног интернета и јачају педагошку примену дигиталних технологија у циљу унапређивања квалитета наставе и учења“, казао је он.

Министар је навео да је за опремање рачунарских кабинета током ове и прошле године обезбеђено 14.000 десктоп рачунара и да је укупан број дигитализованих учионица 31.500.

Само ове године опремљено је 21.500. дигиталних учионица. Опремање рачунарских кабинета биће настављено и у наредном периоду како би у наши наставници и ученици користили савремену технологију у настави. Тако, већ у 2023. години очекујемо набавку 19.000 рачунара са неопходном серверском инфраструктуром“, најавио је Ружић.

Loading