ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Важан дијалог о мрежи установа образовања и васпитања

Министар просвете Бранко Ружић рекао је данас да је важно да се настави дијалог са кључним актерима о мрежи установа образовања и васпитања у Србији.

„Често се када се говори о мрежи установа, говори о оптимизацији и рационализацији у оквиру образовног система, што изазива бојазан код просветних радника, локалних самоуправа, као и грађана. Данас желимо да истакнемо важност и значај квалитетно донете мреже установа и зато смо окупили све важне учеснике у том процесу“, рекао је он на конференцији.

Додао је да је Министарство просвете, сагласно свом делокругу, значајно утицало да се створе правни оквири, у виду критеријума за израду аката о мрежи основних школа, који би олакшали посао јединицама локалне самоуправе да приступе том послу.

Он је истакао да када је реч о предшколским установама и основним школама, након доношења Уредбе о критеријумима за доношење акта предшколских установа и јавних основних школа, највећи број јединица локалних самоуправа донео је, уз мање или веће потешкоће, акт о мрежи јавних основних школа којим се предвидео, сагласно могућностима, број и просторни распоред јавних основних школа.

Када је реч о мрежи средњих школа, Ружић је подсетио да акт доноси Влада.

Он је истакао да је Министарство одлучило да позове на дијалог све кључне актере како би били сагледани сви аспекти процеса израде и то од анализе релевантних правних аката којима се регулише мрежа основних школа, дефинисање модела, као и анализе конкретне мреже основних школа у појединим локалним самоуправама.

Loading