ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Више од 10 хиљада нових места за децу у вртићима

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у протекле четири године, у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се финансира из зајма Светске банке, ради на унапређивању система предшколског васпитања и образовања. Изграђени су нови вртићи, проширени стари, опремљене нове просторије, набављени мини бусеви за превоз деце и родитеља из удаљених насеља, организоване обуке за запослене у предшколским установама и јединицама локалних самоуправа.

Јако је важно да свој деци обезбедимо безбрижно и безбедно детињство и омогућимо квалитетне услове за развој и одрастање. Предшколско васпитање и образовање треба да буде доступно сваком детету. Постављање добрих основа васпитања и образовања, од најранијег узраста, значајно је не само за социјализацију деце, већ и за њихово даље школовање. Повећањем броја места у вртићима и изградњом нових објеката, кроз овај пројекат, омогућићемо да велики број деце, а  посебно из социјално и економских угрожених друштвених група учествује у систему предшколског васпитања и образовања“, изјавио први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Према његовим речима, изградњом нових или адаптацијом постојећих објеката, кроз овај пројекат „очекујемо повећање места у вртићима за више од десет хиљада“. 

У Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици проширили смо капацитете у предшколским установама. У предстојећем периоду настављамо са изградњом вртића у Крушевцу, Лозници и Мерошини, иако је епидемиолошка ситуација донекле успорила реализацију радова“, навео је министар Ружић, додајући да ће се, према пројекту, наставити радови и у  Смедереву, Лесковцу Нишу, Крагујевцу, Пријепољу, Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Новом Пазару, Шиду и Лебану.

Више од 1000 деце из социјално и економских угрожених група из различитих делова Србије до сада је укључено у различите програме и облике предшколског васпитања и образовања, уз подршку пројекта и посвећеност предшколских установа и јединица локалне самоуправе.

Око 4.500 малишана из угрожених породица, захваљујући овим активностима имаће прилику да по први пут крену у вртић“, навео је Ружић.

Посебна пажња посвећена је и унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања кроз обезбеђивање стручне подршке предшколским установама у примени нове програмске концепције „Године узлета“. У том смислу, више од 12 хиљада васпитача и стручних сарадника у Србији биће  укључено у обуке.

Министар  Ружић је навео, да ће Министарство наставити да ради на унапређивању доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања као првог нивоа у јединственом образовном систему у Србији, а у циљу пружања подршке добробити деце и породица.

 

Loading