ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Значајна сарадња у области праксе

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић оценио је да национални модел дуалног образовања у Србији даје добре резултате и додао да је то омогућило и да Србија буде део Европске алијансе за праксе (ЕАФА).

„У дуални систем образовања укључено је више од 10.500 ученика и 700 компанија. Поносни смо на чињеницу да је прва генерација ученика у дуалном систему образовања, њих око 3.000, завршила своје школовање и половина њих се запослила у струци. Такође, део ученика каријеру је започео управо у оним компанијама у којима су обављали процес учења кроз рад“, рекао је министар на семинару представника чланица ЕАФА.

Он је навео и да је основан Ваздухопловно – образовни центар Ваздухопловне академије, као први тренинг центар и да је његов значај у томе што на једном месту обједињује средње и високо дуално образовање, као и могућност развоја неформалног образовања у складу са највишим стандардима“, казао је министaр на скупу у Београду.

Према његовим речима, овај центар представља национални дуални ваздухопловни тренинг центар за школовање кадрова за потребе домаћих и страних компанија, војске и полиције Републике Србије.

Ружић је навео и да овај тренинг центар има потписане уговоре о дуалном образовању са свим значајнијим компанијама из области цивилног ваздухопловства, као што су МТУ, Ер Србија, Авиапрајм и аеродром „Никола Тесла“ – Ванси ерпортс.

„Захвални смо на данашњој прилици да упознамо примере добре праксе, различита искуства, али и да поделимо наша. Управо ово умрежавање је значајно за јачање сарадње и подизање квалитета обука, што је и циљ Европске алијансе за праксе“, казао је министар.

Организатор данашњег догађаја је Генерални директорат за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије и Европска фондација за обуку (ЕТФ).

Loading