ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сајам родитељства одржан и у Крагујевцу

У вртићу „Цицибан“ у Крагујевцу данас је одржан шести по реду Сајам родитељства у организацији Министарства просвете и Града Крагујевца, у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање.

Сајам родитељства, током којег је одржано 16 радионица за децу и родитеље, отворио је помоћник министра просвете др Милан Пашић у присуству Душана Алексића, председника Градског већа за образовање града Крагујевца и Сање Јаковљевић, директорке ПУ „Ђурђевдан“.

 Представници институција потврдили су да се снажно залажу за укључивање предшколаца, из свих социјалних група, у систем предшколског васпитања и образовања и сложили су се да је информисање родитеља о њиховим правима  и подршци коју им обезбеђују образовне институције и локална самоуправа, од велике важности у том процесу.

 „Укључивање свих малишана, посебно оних из осетљивих друштвених група, у систем предшколског васпитања и образовања представља кључ здравог и срећног одрастања. Кроз пројекат „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ до сада смо организовали сајмове родитељства у Чачку, Сомбору, Врању, Лозници и Новом Пазару, које је посетило више од 2000 родитеља са децом. Драго ми је што се данас Сајам родитељства одржава и у Крагујевцу и овом приликом подсећам да смо недавно потписали  споразум о изградњи новог вртића у насељу Ердеч, којим ће бити обезбеђено 270 нових места за малишане у Карагујевцу“, рекао је помоћник министра просвете др Милан Пашић.

 Током сајма, који је посетило више од 400 родитеља са децом,  посетиоци су могли да се информишу о услугама и видовима подршке које пружа преко 20  институција на локалу. Такође ово је била прилика да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине, као и да учествују у креативним, истраживачким, спортским и другим активностима.

„Сајам родитељства у склопу пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“, чији је и град Крагујевац учесник, прави је начин да на једном месту, родитељи добију информацију, о значају раног укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања, већ и да се посаветују са социолозима, психолозима, здравственим радницима и другим стручним лицима која раде са децом од најранијег узраста“, изјавио је члан Градског већа за образовање у Крагујевцу, Душан Алексић.

„Ослушкујући потребе родитеља и деце наставићемо и даље да обезбеђујемо што боље и адекватне услове за боравак у установама предшколског образовања и васпитања, како би се и васпитачи али и родитељи и деца осећали сигурно, лепо и срећно са својим другарима у вртићима“, рекао је он.

Сајмови родитељства део су Пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“, које организује Министарство просвете уз подршку Светске банке и у сарадњи са локалним самоуправама. Циљ овог пројекта је унапређење доступности система предшколског васпитања и образовања, за децу из свих социјалних група, као и квалитета и услова. Ширењем капацитета, кроз изградњу нових и доградњу постојећих објеката, као и информисањем родитеља о њиховим правима и о могућностима које им обезбеђују надлежне институције, ради се на повећању свеобухвата деце у систем предшколског васпитања и образовања.

Посебна пажња, у оквиру Пројекта, посвећује се унапређивању знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Пројекат подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања, оснажује компетенције васпитача за имплементацију новог програма.

 

Loading