ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Самарџић: Утицај савремених технологија немерљив

На 66. Међународном сајаму технике и техничких достигнућа – Инспиришемо развој, проф. др Јанко Самарџић, посебни саветник министарке просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић, говорећи о употреби савремених технологија и вештачке интелигенције, навео је да је Влада Републике Србије препознала главне правце када су савремене технологије у питању.

„Влада је утврдила стратешке правце развоја, осмислила мере и законска решења с циљем да оснажи образовне и научно-истраживачке институције, како бисмо били спремни за брз и ефикасан одговор на технолошке и друштвене изазове. Међу кључним приоритетима су свакако дигитализација и образовање“, рекао је Самарџић, додајући да је Министарство просвете увек отворено и спремно да саслуша све нове идеје, предлоге и сугестије, „јер желимо да заједно градимо образовни систем који одражава потребе и вредности нашег друштва“.

Он је споменуо да је делегација Министарства просвете, предвођена министарком, недавно учествовала на Светском форуму образовања у Лондону, који је окупио више од 120 министара из целог света, где су имали прилику да се боље упознају са предностима савремених технологија и вештачке интелигенције.

Самарџић је навео да је утицај савремене технологије на човечанство немерљив, те да техничка достигнућа помажу човечанству да реши изазове у различитим областима – у медицини, пољопривреди и производњи хране, енергетици, климатским променама, заштити животне средине, као и другим областима.

Посетиоци Сајма могли су ових дана да се упознају са новим технологијама и технолошким достигнућима и да стекну слику о глобалним путевима развоја и трендовима, али и каква решења пружају наука и образовање у Србији.

Сајам је домаћин научно-истраживачким и образовним институцијама, научно-технолошким парковима, научним центрима, фондовима и компанија којима је превасходни циљ промоција и развој технике и техничких достигнућа.

Loading