ЋИРИЛИЦА | LATINICA

СAOПШТЕЊЕ – За износ школарина на факултетима надлежне су саме високошколске установе и о томе одлуку не може да донесе Министарство

Поводом петиције групе студената да се смање школарине на факултетима за 30 одсто, а која је упућена Министарству просвете, науке и технолошког развоја, наглашавамо да је Министарство у априлу ове године препоручило факултетима да размотре могућност смањења школарина у складу са својим могућностима.

Министарство у складу са својим законским овлашћењима може само да препоручи да се смање школарине, што је већ урадило.

За износ школарина на факултетима надлежне су саме високошколске установе и о томе одлуку не може да донесе Министарство просвете, науке и технолошког развоја, јер би то представљало кршење аутономије високошколских установа.

У складу са надлежношћу Министарства обезбеђено је да се број буџетских студената одржи на прошлогодишњем нивоу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  редовно се састаје са представницима СKОНУС-а и СKАССА и са њима разговара о свим питањима важним за услове студирања у време пандемије Kовид 19.

Законска процедура је да група студента, који су потписали Петицију, своје захтеве усмере ка саветима високошколских установа и да преко својих легално изабраних студентских представника постигну договор са управама установа о могућем смањењу школарина.

Loading