ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња Министарства и компаније НИС

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија НИС потписали су данас Меморандум о сарадњи којим је предвиђено заједничко деловање у области науке и образовања. Споразум су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарццевић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев.

Компанија НИС је као приоритет поставила улагање у науку, знање и младе људе, а сличним путем кренуле су и неке друге компаније. Опремање школа, кабинета, сарадња са високошколским установама и размена су она права помоћ и подршка која је нама и установама потребна, изјавио је министар.

Додао је да, као члан Канцеларије за сарадњу са Русијом и Кином, има обавезу да ниво сарадње у области просвете и науке са Русијом подигне на још виши ниво.

Отварањем иновативног центра за филологију у Тршићу, родном месту нашег реформатора Вука Караџића, планирамо да уз српски језик и ћирилицу негујемо и словенске и све друге језике, поручио је министар.

Генерални директор НИС-а је поручио да је та компанија окренута ка будућности уз мото „будућност на делу“.

Увек су нам потребна нова знања. Зато ћемо у овој, као и у претходној години, сарађивати са школама и универзитетима и опремати учионице и лабораторије. Организоваћемо размену студената и професора из Србије и Русије, и стипендирати најталентованије“, изјавио је Тјурдењев.

У овој години би, према његовим речима, чак 25 младих стручњака, стипендиста НИС-а, требало да почну да раде у компанији.

Меморандумом ће бити успостављен узајамни рад на усавршавању кадрова за научно-истраживачки рад, акредитација нових студијских и наставних програма на факултетима и у средњим школама за образовне профиле у складу са потребама компаније, развој и унапређење стручног усавршавања запослених у просвети, као и стипендирање најбољих ученика и студената у земљи и иностранству.

Сарадњом је предвиђено и опремање објеката у установама основног, средњег и високог образовања, као и рад на популаризацији руског језика.

Потписивање меморандума са Министарством просвете, науке и технолошког развоја представља наставак промоције улагања у образовање, на чему НИС ради  пет година кроз програм “Енергија знања”.

Кроз овај петогодишњи програм је до сада уложено више од пет милиона евра, остварена је сарадња са 47 међународних научних и образовних институција у земљи и иностранству, стипендирано је више од 90 студената, опремљено готово 50 кабинета, лабораторија и учионица у градовима широм Србије, и организовано 33 олимпијаде знања из физике, хемије, математике и руског језика.

Loading