ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња Министарства просвете и Фонда Б 92 на едукацији о излагању деце и младих сунцу, како би се спречио рак коже

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и  председник Управног одбора фондације „Фонд Б92“ Веран Матић потписали су данас у Београду Протокол о сарадњи на пројекту „Заштита за све“ чији је циљ подизање свести о одговорном понашању на сунцу и штетним ефектима УВ зрачења, као и последицама уколико се мере заштите не предузму у најранијем узрасту.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава реализацију Пројекта „Заштита за све”, чије су активности у функцији очувања здравља деце и младих, превенције болести, редукције фактора ризика и афирмације здравих и безбедних животних навика.

Министар Младен Шарчевић рекао је да ће Министарство како је предвиђено Протоколом  пружати подршку Фондацији у планирању активности које ће бити усмерене на едукацију родитеља, деце, наставника и лекара о штетном деловању сунца и важности заштите од УВ зрачења и превенције меланома.

Најважније је да ђаци кроз школске програме, на пример кроз наставу физике могу сазнати више о зрачењу, а да кроз међупредметно повезивање кроз наставу биологију повежу знања. Они та знања могу потом да пренесу и другима, казао је Шарчевић и додао да нови концепт учења управо предвиђа међпредметно повезивање и примену стечених знања.

Фонд Б92 у сарадњи са компанијом „Beiersdorf“ обезбедио је УВ индикаторе за школе и домове здравља широм Србије, како би се деца научила одговорном понашању на сунцу.

Претходним трогодишњим пројектом Фонда Б92 ‘Преглед за све’ учињен је велики помак у подизању свести становништва о важности раног открића промена на кожи. Током пројекта државним здравственим установама у земљи донирано је преко  100 дермоскопа, док је посебну едукацију прошло 777 лекара, пре свега дерматовенеролога. Што је још важније, на главним трговима три наша највећа града прегледано је неколико хиљада људи, а код великог броја њих дијагностификоване су промене на кожи након чега су урађене даље потребне интервенције. Задатак новог пројекта ‘Заштита за све’ је да се оде још један корак напред и да се адекватном едукацијом кроз образовни систем укаже на важност превенције и благовремене заштите од штетних утицаја сунчевог зрачења, рекао је председник УО Фонда Б92 Веран Матић.

Очекивани исходи Пројекта „Заштита за све” и пратеће кампање су оспособљеност лекара педијатара, наставника и родитеља да код деце изграђују здраве навике у превенцији рака коже, тако да деца сама могу да препознају ризик и предузму мере како би се благовремено заштитили од развоја болести.

Протокол се закључује на период од 3 године, колико је планирано трајање Пројекта.

Loading