ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња приватног сектора и универзитета од кључног је значаја за стицање праксе младих

Сарадња приватног сектора и универзитета од кључног је значаја за стицање праксе младих након завршених факултета, лакше запошљавање и спречавање одлива мозгова, оцењено је на округлом столу „Сарадња приватног сектора и техничких факултета – најбоље праксе“, који је одржан у Палати Србија у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Америчке привредне коморе у Србији (AmCham).

Велики број студената техничких факултета пролази кроз праксу у компанијама – чланицама Америчке привредне коморе (AmCham) која је успоставила

сарадњу са универзитетима како би се приближила теоријска знања формалног образовања и практичне вештине које су неопходне компанијама.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић рекао је да „заједнички циљ данашњег скупа је  да повежемо образовање и привреду, односно запошљавање“.

Обраћајући се учесницима округлог стола, министар Вербић је истакао да је потребно што флексибилније и ефектније повезати завршетак школовања са запошљавањем. Он је констатовао да предузетници траже раднике са искуством и да често немају времена да обучавају почетнике, иако међу њима могу да буду и „сјајни и способни људи који могу да преокрену индустрију у целини“.
Решење тог проблема, објаснио је министар Вербић, могло би да буде повезивање последње године факултета, односно мастер студија, с праксом у предузећима, јер би тада студенти и послодавци могли да се упознају кроз тимски рад на одређеном пројекту, а затим и да одлуче хоће ли тражити посао, односно радника, негде другде. Министар је навео да одлазак младих људи у иностранство има и добре стране јер млади људи могу да виде шта се ради у свету и пренесу те вештине у Србију. Оно што је лоше је када неко оде у погрешну област и бесповратно се удаљи од онога што жели да ради.

„AmCham жели да се постави као мост између универзитета и приватног сектора. Компаније које желе и универзитети могу да нађу најквалитетније модалитете за унапређење образовања. Тражња за квалитетним младим људима увек постоји, истакла је Маја Пишчевић, извршни директор AmCham-а.

Жељко Томић из одбора за Информационо-комуникационе технологије AmCham-а рекао је да студенти из Србије имају висок степен математичког знања али им мањка пракса и овакав вид добре праксе кроз сарадњу компанија са образовним установама прилика је да се ради на тим недостацима.

Према истраживању које је крајем ове године спровела Америчка привредна комора у Србији међу компанијама чланицама те коморе, трећину оних које компаније запошљавају чине дипломирани студенти, док су програми праксе један од најсигурнијих начина до запослења.

Та комора, која представља више од 190 америчких, међународних и домаћих компанија, а које су укупно у Србији инвестирале 14 милијарди евра, представила је на данашњем округлом столу примере успешне сарадње компанија чланица AmCham-а и техничких факултета на унапређењу академске и обезбеђивању практичне наставе.

У представљању најбољих пракси учествовали су компаније Sćneider Electric DMS, Microsoft, Com Trade, CISCO, НИС, Тризма, као и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Висока струковна школа и Средња школа за информационе технологије, Електротехнички факултет и Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду.

Loading