ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња са Републиком Корејом у области науке и образовања

Државни секретар проф. др Владимир Поповић боравио је у службеној посети Републици Кореји, а циљ путовања је јачање сарадње Србије и Кореје у области науке и образовања. Државни секретар Поповић боравио је на позив амбасаде Републике Кореје, а у делегацији је била и Елеонора Влаховић, руководилац Центра за развој програма и уџбеника из Завода за унапређивање образовања и васпитања.

„Са Републиком Корејом постоји велики простор за сарадњу у области науке и образовања, посебно имајући у виду да се ради о једној од најразвијенијих економија Азије. Врата за ту сарадњу су нам широм отворена, како због добрих односа наших народа, тако и због веза наше истраживачке заједнице са колегама из Републике Кореје “, навео је Поповић.

Током посете Кореји, проф. др Поповић разговарао је са замеником министра просвете Републике Кореје др Бае Сонг Гуном, који је задужен за високо образовање, директором сектора за међународну сарадњу у образовању Кимом Чонгом и генералним директором Бироа за међународну сарадњу Министарства науке и информационих и комуникационих технологија и будућег планирања др Чои Вонгом и његовим сарадницима.

На састанку је договорено да се потпише Меморандум о сарадњи у области научног и технолошког развоја између Републике Србије и Републике Кореје, чији први резултат могу да буду билатерални научни пројекти.

Државни секретар Поповић посетио је Универзитет КАИСТ (Korea Advanced Institute of Science and Technology), који је високо позициониран универзитет на свим светским листама и претежно оријентисан на техничко-технолошке науке. У неким областима науке спада у 20 најбољих универзитета на свету.

„Обишли смо и Институт за старт-ап компаније у оквиру Универзитета, где се студенти и докторанди уводе у свет иновација и сопственог бизниса“, наводи Поповић, додајући да је разговарао и са председником Института, као и са деканом Машинског факултета.

Такође, разговарано је и са потпредседником Академије за корејске студије, проф. др Шин Јонг Вонгом о могућностима да се на Универзитету у Београду изучава корејски језик.

„Постоји велика спремност корејске стране да подржи ову активност“, наводи Поповић, додајући да су обишли и департман за јужно-словенске језике у оквиру Ханкук Универзитета за стране студије (HUFS), на коме се изучава 45 језика, између осталих и српски језик и разговарали са студентима који уче српски језик. Састанку је присуствовала и доц. др Мила Стаменковић, која предаје српски језик на овом универзитету.

Loading