ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња са Републиком Корејом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и заменик премијера и министар образовања Републике Кореје Ким Санг-кон потписали су у Сеулу Меморандум о сарадњи. Меморандумом су дефинисане области од приоритета у образовној сарадњи две државе.

Током билатералног састанка министри су се сагласили да је сарадња на узлазној путањи. Дигитализација образовања, односно област информационо комуникационих технологија, и дуално образовање су области у којима ће сарадња бити интензивирана у наредном периоду, сагласни су министри.

С обзиром да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја  покренуло пројекат е-Просвета, тиме и процес дигитализације система образовања, у 2019.години Србија ће од Кореје добити статус менторства.

Договорено је повећање обима размене студената. У Србији ће се школовати 10 студената из Кореје, док ће Кореја држава омогућити усавршавање 20 наших студената, а Сеул ће обезбедити и 5 посебних стипендија. На састанку је, такође, исказана  потреба за унапређењем учења корејског језика у школама у Србији.

Током посете Републици Кореји министар је обишао више институција које се баве унапређењем образовања, међу којима Korean Education and Research (КERIS). Том приликом указао је да је  интегрисање ИКТ у образовни систем Србије један од приоритета Министарства и истакао спремност на сарадњу са KERIS-ом који има богато двадесетогодишње искуство.

Loading