ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња Србије и Мађарске у области образовања

Програм сарадње у области образовања, науке и културе Владе Републике Србије и Владе Мађарске за период од 2018 до 2020. године потписали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Програмом обе земље посвећују нарочиту пажњу да се омогући образовање на српском и мађарском језику и ширење српске и мађарске историје и културе, као и очување вредности споменика важних за заједничку историју и контекстуализацију тих вредности у европском оквиру.

Додаје се да ће мађарска страна понудити 50 стипендија за 50 српских студената годишње за студирање у Мађарској на мађарском или енглеском језику.

Српска страна ће у складу са расположивим буџетским средствима понудити стипендије за 10 мађарских студената годишње за похађање основних студија, мастер студијских програма и докторских студија на српском и енглеском језику, у свим пољима интересовања, укључујући и поље уметности.

Програмом је предвиђен и развој веза међу високошколским установама, повећање мобилности самофинасирајућих студената из две земље, као и подстицање учешћа високошколских установа на међународном сајму образовања и симпозијумима.

Loading