ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња Србије и Обједињеног института за нуклеарна истраживања из Русије

У Српској академији наука и уметности данас и сутра одржава се скуп посвећен учешћу Републике Србије у садашњим и будућим програмима са Обједињеним институтом за нуклеарна истраживања (ОИНИ), који се налази у Дубни, у Русији. Обједињени институт је један од највећих истраживачких центара у свету у областима физике честица, нуклеарне физике, физике кондензоване материје и радијационе биологије. Скуп је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Република Србија остварује сарадњу у области науке и истраживања са институцијама широм света, како би наши истраживачи имали могућност да учествују у експериментима у различитим областима, а што је веома важно за развој каријере истраживача, рекао је министар Шарчевић.

Он је као пример добре сарадње навео Институт у Дубни,  Европску организацију за нуклеарна истраживања – ЦЕРН, ,Обједињени истраживачки центар Европске комисије – JRC и друге. Министар је истакао да је у претходној години урађено много, када је реч о науци, истраживањима, технолошком развоју,  да су спроведене реформе на које се чекало више деценија.

Спроведена је комплетна реформа система финансирања научних истраживања – прелазак са некомпетитивог пројектног финансирања на институционално и суштински компетитивно пројектно финансирање.  Влада Републике Србије, на предлог Министарства, усвојила је Стратегију паметне специјализације и Стратегију за развој вештачке интелигенције. Паралелно са тим, од 2018. године, Министарство расписује јавне позиве за пријем талентованих младих истраживача студената докторских студија и , кроз три објављена позива на пројектима ангажовано је  1339 талентованих младих истраживача, са просечном оценом изнад девет. Тиме смо послали јасну поруку да младе желимо у систему, да хоћемо да остану код нас и овде се развијају, нагласио је Шарчевић и навео и друге активности које су урађене у области науке. 

Према његовим речима, укупно повећање буџета за науку износи 46.3 одсто у последњих пет година. 

Министар Шарчевић је  најавио да ће 11. марта 2020. године бити расписан  Програм ИДЕЈЕ, који ће кроз стално отворене јавне позиве, омогућити финансирање развојних пројеката заснованих на изврсним идејама. Буџет за спровођење овог програма износи 24 милиона евра, а  пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме. Он је рекао да су расписани и  Програм сарадње српске науке са дијаспором (буџет овог Програма износи 800.000 евра) и Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције (буџет овог Програма износи 2.400.000 евра). Према његовим речима, Република Србија  спроводи 292 билатерална пројекта са 12 држава.

Скупу је присуствовао и проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Зоран Поповић, потпредседник САНУ навео је да  Обједињени институт  међународна научна организација из Русије коју чини 18 земаља са статусом чланице и шест земаља са статусом придружене чланице и да је основан  1956. године.  Према његовим речима Србија је формално успоставила сарадњу са том организацијом у новембру 1994. године, а придружени члан је постала у априлу 2007. године. Чланице Обједињеног института из Европе су Бугарска, Пољска, Румунија, Словачка и Чешка Република, а његове придружене чланице из Европе су Немачка, Мађарска, Италија и Србија.

Заменик директора Института из Дубне  Михаил Иткис, у уводном делу  говорио је о раду и организацији Института, који укључује шест лабораторија и универзитетски центар.

Сарадња научно истраживачких организација из Србије тренутно се одвија са четири лабораторије Института у Дубни на дванаест пројеката. Пројекте реализују сарадници Института „Винча“, Института за физику и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Поред тога, сарадња укључује образовање и обуку првенствено младих истраживача из више научних и образовних институција из Србије. Поред три наведене институције у образовању и обукама у Дубни учествовали су истраживачи са Физичког  факултета.

Loading