ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Центар за роботику и вештачку интелигенцију драгоцен за процес дигитализације и унапређења квалитета наставе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да ће Центар за роботику и вештачку интелигенцију на Учитељском факултету Универзитета у Београду бити драгоцен за процес дигитализације  и унапређења квалитета наставе.

Кинеска компанија „Нет Драгон“ са којом радимо овај пројекат, у оквиру иницијативе „Појас и пут“ светски је лидер у примени вештачке интелигенције у образовању. Успели смо уз њихову помоћ и опрему која је стигла из Кине пре пет месеци, делимично и током епидемије, завршимо све што је планирано, казао је министар.

Према његовим речима, планирано је да Центар у пуном капацитету буде отворен половином јула.

Министар Шарчевић навео је да је 12 докторанада Учитељског факултета Универзитета у Београду већ прошло обуку за рад у овом Центру, док ће током летњег распуста око 4.000 наставника бити на обуци.

Они ће, између осталог, учити како да нове технологије и вештачку интелигенцију што боље примене у настави.

У овом простору отварамо и Центар за промоцију науке. А у другој фази ће овакве центре добити Нови Сад и Трстеник. У трећој фази компанија „Нет Драгон“ отвориће овде и свој развојни центар у коме ће радити 120 стручњака за вештачку интелигенцију. Биће то њихов једини  центар у Европи, додао је Шарчевић

Loading