ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: дајемо младима шансу

Центар за промоцију науке, уз подршку компаније НИС, отворио је данас  први београдски Мејкерс спејс у Научном клубу у Београду. Отварању отворене лабораторије за све креативце који траже место за реализацију својих идеја присуствовао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Министар је истакао да се нада да ће оваквих радионица бити више  и да на овај начин   шаљемо јасну поруку да је у Србији наука пожељна и да младима дајемо шансу.

Мејкерс спејс је први радионичарски простор овакве врсте код нас: то је отворена лабораторија за све креативце који траже место за реализацију својих идеја. Као део Научног клуба Београд, на преко 130 квадратних метара простора, чланови Мејкерс спејса имају на располагању технички материјал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са којима могу да развијају своје пројекте – од идеје па до готових прототипова.

У Мејкерс спејсу чланови имају отворен приступ свим садржајима – од библиотеке, преко рачунарске мреже до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе.

Простор је отворен за децу, одрасле, научнике, предузетнике, уметнике, креативце и садржи широки спектар опреме – од 3Д штампача и скенера, ласерских тестера, ЦНЦ машина, лемних станица па до маказа за сечење картона. Простори попут овог прави су инкубатори знања и технологија за 21 век.

Чланство је добровољно и бесплатно, али је обавезно за све оне који желе да користе Мејкерс спејс за своје потребе. Члановима су потпуно доступни сви ресурси Мејкерс спејса и имају право да учествују на свим курсевима и обукама. Сви чланови добијају електронске чланске карте.

Loading