ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Дуално образовање за веће запошљавање

Повезивање образовања са привредом је од суштинског значаја за образовање младих у земљи, јер им омогућава да стекну добро искуство, повећава им шансу за запошљавање и помаже даљем развоју њихове каријере, истакао је данас министар просвете Младен Шарчевић.

На свечаности поводом потписивања уговора између Саобраћајно-техничке школе Земун и седам аустријских компанија, у оквиру пројекта развоја дуалног стручног образовања „ДуалВЕТ“, Шарчевић је у Царинској испостави Терминал Београд поручио да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставити да ради на увођењу дуалног образовања.

Један од наредних корака је стварање законодавног оквира да се дуално образовање омогући и у високом школству, нагласио је Шарчевић.

Он је подсетио да Аустрија већ дуго времена подржава дуално образовање у Србији.

Они су, од како је формиран овај тим Министарства просвете, помогли у модернизацији четири образовна профила који се, под њиховим покровитељством, одвија у 50 компанија и 18 школа, рекао је Шарчевић.

Уговори о дуалном образовању представљају у исто време и круну и темељ чврсте сарадње између школа и компанија о  заједничкој реализацији дуалног стручног образовања и њихово потписивање је у складу са Законом о дуалном образовању који је усвојен у новембру прошле године, рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Много је урађено по питању дуалног образовања, како би омогућили младима да стичу своје вештине тамо где је то потребно, где ће им бити пренети најсавременија техничка достигнућа и вештине, рекао је Чадеж.

Пројекат „ДуалВЕТ“, вредан 1.800.000 евра, од октобра 2017. спроводе Привредна комора Србије и Привредна комора Аустрије, уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције (АДА).

Представник Саобраћајно-техничке школе Земун потписао је уоворе са представницима компанија „Gebruder Weiss“, „Cargo partners“, „Lagermax“, „Schenker“, „Kuhne und Nagel“, „Quehenberger“ i DM, у којима ће 30 ђака ове године почети обављање праксе, односно учење кроз рад.

Испоставу су посетили председници Србије и Аустрије Александар Вучић и Александер Ван дер Белен и са будућим логистичарима и шпедитерима разговарали о изабраној професији и изазовима које носи.

Срећан сам што сам овде са председником Аустрије и због наше дивне деце која почињу да раде у седам аустријских компанија и истовремено уче. Мислим да је то најбољи пут да стекну највиши степен одговорности и марљивости. То је дивна вест за нашу земљу, закључио је Вучић.

Loading