ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Имаћемо три модела за стипендирање студената

Студентима Правног факултета Универзитета у Београду који имају добар просек, а слабијег су имовинског стања, министар просвете Младен Шарчевић данас је уручио уговоре о стипендирању у износу од 10.000 динара месечно, током наредних десет месеци.

Шарчевић је истакао да Правни факултет има лепу традицију да помаже својим студентима и да је једна од ретких установа која на овај начин то чине.

Веома је важно да се млади људи што више стипендирају на различите начине, рекао је Шарчeвић.

Како је објаснио, на основу Закона о студентском и ученичком стандарду студенти ће бити финансирани на основу три модела – за све добре студенте, за оне које привреда препознаје као неопходне и оне за оне које држава сматра перспективним.

Други модел уређује посебан Закон о дуалном образовању на високом, где привреда препознаје шта јој је неопходно. То су најбољи модели финансирања  које ћемо радити за почетак са америчким и немачким компанијама, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима трећи модел оставља простор је стипендирање веома перспективних ствари.

Jуче смо разговарали представницима Пољопривредног факултета у Београду, поводом 100 година од оснивања те установе, а на Шангајској листи се налазе на 47. месту, технологија хране је 37. То су неке ствари које желимо да подстакнемо, нагласио је Шарчевић.

Он је додао да на Правном факултету постоји вишедеценијска традиција квалитета и доброг учења и да ће то бити препознато и награђено новима системом вредновања квалитета.

Када је у питању наредна година, министар је нагласио да ће се радити на индикаторима мерења квалитета на свим универзитетима у Србији, као и на изради Закона о финансирању високог образовања.

Прву фазу реформе струковних школа смо привели крају, до 20. јануара ће цео просек бити приказан Влади и јавности, а циљ је да у новој стратегији до 2030. променимо модел финансирања кроз увођење већих обавеза државе, али и послодаваца, навео је министар.

У јануару, приликом посете председника Руске Федерације Владимира Путина, биће потписани споразуми између београдског и новосадског универзитета и три најбоља универзитета у Русији, рекао је Шарчевић.

Декан Правног факултета Зоран Мирковић рекао је да је за тај факултет част и задовољство што помаже студентима и да је улагање у студенте улагање у будућност Србије.

Он је навео да ће можда неки од награђених студената остати на факултету, а као најважнији циљ факултета навео је очување традиције.

Желим да диплома Правног факултета буде вредна, не можемо се такмичити са недостојним такмацима, а студентима поручујем да када заврше овај факултет имају у перспективу, навео је Мирковић.

На Правном факултету у Београду данас је додељено 100 стипендија и то студентима друге године 20, треће године 30, четврте 40 и студентима мастер студија 10 стипендија.

Loading