ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Интернационализација образовања један од приоритета Министарства

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и ректор Московског државног института за међународне односе Министарства иностраних послова Русије, Анатолиј Торкунов разговарали су данас о могућностима унапређења сарадње у области високог образовања.

На састанку је било речи и о сарадњи тог института и Универзитета у Београду, као и покретању заједничког мастер програма.

Шарчевић је истакао да је интернационализација образовања један од приоритета  Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У току је рад на Стратегији образовања и науке до 2030. године, где мапирамо оне земље које имају блиске односе са нама и од којих можемо много тога да научимо. С друге стране, Србија има престижне институције и значајна искуства која може да пренесе другима, рекао је министар.

Министар је указао на значај продубљивања пријатељских веза две земље.

 Сарадња са Руском Федерацијом једана од приоритета Владе Србије. Везе са братским народом Русије су нам јако битне, нарочито на нивоу високог образовања, рекао је он.

Ректор Московског државног института за међународне односе Анатолиј Торкунов рекао је да  руске високошколске установе имају дугогодишњу сарадњу са високошколским установама из Србије, али да се разматрају нови формати сарадње.

Он је навео да би се наизменично у Београду и Москви могли организовати редовни састанци стручњака из области политикологије и историје.

Имамо такве форуме са више универзитета и стручних центара…, казао је Торкунов.

Он је додао да се интензивно ради на формирању мрежних мастер програма у Европи и свету и да тренутно постоји 30 таквих програма сарадње.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић рекао је да осим института који су у саставу Универзиитета у Београду у Србији постоји још 60 научних института.

Од тога је 20 у пољу друштвено хуманистичких наука, казао је он.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић навела је да је Србија постала програмска земља у програму Еразмус плус.

Можда је ово добра прилика да обезбедимо одређени број мобилности и за наставнике и студенте између наша два универзитета, казала је она.

Састанку су присуствовали и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и представница компаније НИС Снежана Лакићевић.

Loading