ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Испит за лиценце за директоре није формалност

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас у Новом Саду полагању првог испита за лиценце за директоре образованих установа на територији Војводине.

Ово је први пут да се ради велика деполитизација руковођења школама. Директор ће бити онај ко је најбољи. Ово је и професионализација система руковођења. Без тога нема ни реформе образовања. Ово је кључни моменат у реформи, као што је и рад на екстерној оцени и увођење државне матуре, рекао је Шарчевић новинарима у Скупштини АП Војводина.

Он је оценио да директори морају бити, пре свега, педагошки руководиоци који раде на унапређењу васпитно образовног рада, али да морају добро да познају и право.

Шарчевић је додао да полагање испита за лиценцу директора није формалност и да се кандидати за њега припремају озбиљно.

Према његовим речима, испит ће први полагати директори који имају највише оцене.

Покрајински секретар за образовање, прописе, управе и националне мањине Михаљ Њилаш казао је да је данас на испит за лиценце изашло седам кандидата који су имали најбоље оцене на вредновању.

Он је прецизирао да је реч о  директорима пет основних школа, једне гимназије и једне предшколске установе.

Према Закону о основама система образовања и васпитања, директори и кандидати за директоре дужни су да имају положен испит, и то у року до две године од ступања на дужност директора.

Полагању испита претходи обука, коју спроводи Завод за унапређење образовања и васпитања. После обуке, кандидати имају три месеца да реализују истраживање образовно-васпитне праксе, дају предлоге за њено унапређење и припреме свој портфолио с којим излазе пред комисију.

Loading