ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Изузетна сарадња са Аустријском привредном комором у области дуалног образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и амбасадор Аустрије Николаус Лутероти разговарали су данас о моделу дуалног образовања у Србији, допунским школама српског језика и културе у Аустрији, као и могућностима да се прошири досадашња сарадња две земље у области образовања и науке.

Током састанка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Шарчевић је истакао да постоји дуга сарадња Србије и Аустрије у области науке и образовања.

Он је указао на потребу да се за бројне Србе који живе у Аустрији обезбеди учење матерњег језика и српске културе.

Пре годину дана направили смо одличан Правилник, поставили координаторе…држава је преузела обавезу да плаћа те наставнике. Постигли смо добре резултате по Европи и неким школама ван европског подручја. Најбољи су нам резултати у Швајцарској и Немачкој. Стандарди које смо договорили у Немачкој и Швајцарској могли бисмо да применимо и у Аустрији, навео је Шарчевић.

Он је рекао да је због бројних немачких и аустријских компанија које послују у Србији немачки језик веома популаран, али да постоји простор да се више изучава.

У новије време изузетна је сарадња са Аустријском привредном комором у области дуалног образовања…Брзина којом Министарство просвете, Привредна комора Србије реагују када је потребно да се формира нови профил и изађе у сусрет привреди је на завидном нивоу, навео је Шарчевић.

Он је рекао да се сваке године уводе нови дуални профили и повећава број школа у којима се ради по том моделу.

Амбасадор Аустрије је оценио да су политички, културни и привредни односи Србије и Аустрије јако добри, као и образовна и научна сарадња.

Али ипак постоје могућности да се наши односи додатно продубе, казао је Лутероти и додао да спону између две земље чини не само велика  српска дијаспора у Аустрији, већ и више од 2.000 студената из Србије који студирају у тој земљи.  

Он је оценио да је дуално образовање веома успешан пројекат и додао да је то уједно и  најважнији пројекат Аустријске развојне агенције.

Систем дуалног је за нас био кључни за привредни успех. Радује нас што је овај систем прихваћен и овде, казао је амбасадор Аустрије

Loading