ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Министарство формирало више тимова који раде на квалитету високог образовања

Онлајн курсеви на српском језику посвећени академском интегритету, плагијатима и сузбијању корупције убудуће ће бити доступни и представницима свих универзитета и факултета у Србији.

Курсеви садрже филмове, документе, и информације о академском интегритету. Прави курс је увод у академски интегритет и бави се питањима интегритета у општем смислу, плагијатима и питањима сузбијања корупције, док други ставља нагласак на академски интегритет и на израду академских радова, плагијаризам и питања која се тичу сузбијања корупције у академском окружењу.

Споразум којим ће свим факултетима бити омогућено да користе овај материјал данас су потписали министар просвете, науке и технолошког развој Младен Шарчевић и шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобијас Флешенкемпер (Tobias Flessenkemper).

Министар је изразио захвалност Савету Европе на подршци у оквиру различитих пројеката.

Шарчевић је казао да је потребно убедити академску заједницу да нико нема намеру да крши ниво њихове остварене аутономије и истакао да аутономија не подразумева да је све дозвољено.

Он је додао да је Министарство просвете формирало више тимова који раде на квалитету и бољим индикаторима на високом образовању и новом Закону о финансирању високог образовања, као и на повезивању високих школа у струковне академије, где је било примера лошег понашања појединаца и руководства.  

Министар је указао да постоји одлична сарадња између Министарства просвете, Националног просветног савета  и КОНУС-а.

Шарчевић је навео да предстоји доста посла када је реч о квалитету на приватним факултетима.

Шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобијас Флешенкемпер је рекао да је овај пројекат онлајн курсева веома важан јер је реч о интегритету.

Он је изразио наду да ће универзитети врло брзо почети да користе овај веома користан алат.

Loading