ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Млади морају да крену путем предузетништва

Морамо да променимо свест код младих људи, да не чекају посао од државе, већ да крену путем предузетништва, поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Шарчевић је, на обележавању десет година пројекта „Европска мрежа предузетништва“, рекао да је потребно да млади користе и ту мрежу, као и друге облике које им пружају и остале асоцијације, а пре свега Привредна комора Србије.

Ми смо део европске породице и морамо много више да користимо знања и могућности које нам Европска предузетничка мрежа пружа, рекао је министар.

Он је додао да Министарство просвете, науке и технолошког развоја већ десет година сарађује са Европском предузетничком мрежом, не само у области Хоризонта 2020.

Итекако можемо још много више да урадимо на пољу даље сарадње образовања, науке и привреде. То сада покушавамо системски да решимо, увођењем кроз курикулуме, кроз конкретне примере, почев од основне школe, рекао је Шарчевић.

Министар је подсетио да у средњем образовању већ више од годину дана примењујемо систем дуалног образовања, заједно са Привредном комором Србије и да се то показало као веома успешан концепт.

Сада радимо на дуалном образовању на високом и покушавамо да повежемо процесе науке и привреде. Отуда наши бројни институти и факултети већ имају развојне центре, као и могућност да формирају компаније по новом Закону о високом образовању. Многи су то већ урадили и већ представљају једну малу зону привреде унутар нашег система, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима програм Хоризонт 2020 је веома важан, јер су његови фондови веома велики и најавио да је у припреми и програм Хоризонт Европа у којем Србија мора да узме значајнију улогу.

Нама су добри узори Пољска и друге државе које су у скорије време биле близу нас. Ми морамо да будемо много амбициознији да би се много више тих средстава искористило, закључио је Шарчевић.

Пројекат ЕЕН мрежа, који финансира Европска унија од 2008. године, представља један од најзначајнијих и најодрживијих пројеката ЕУ, који се спроводи у више од 60 земаља света. То је кључни инструмент ЕУ стратегије за подизање конкурентности малих и средњих предузећа у Европи.

ЕЕН мрежа окупља 3.000 експерата који долазе из више од 600 организација.

У претходних 10 година, више од 16.500 малих и средњих предузећа из Србије је користило услуге ЕЕН пословне мреже.

У Србији, за спровођење услуга ЕЕН мреже, задужен је Конзорцијум ЕЕН Србија чији је координатор Привредна комора Србије, док су остале институције у Конзорцијуму: Развојна агенција Србије, Иновациони центар Машинског факултета у Београду, Институт Михајло Пупин, Пословни инкубатор Нови Сад и Универзитет у Нишу.

Loading