ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Модел финансирања науке један од приoритета Владе Србије

Mинистaр просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  разговарао је данас у Београду са делегацијом COST (European Cooperation in Science and Technology) асоцијације и Европског истраживачког савета – ERC (European Research Council).

 Истраживачка заједница у Србији се преко COST акција укључује у Европски истраживачки простор преко свог националног научног програма и иновационог истраживачког система.

 Министар Шарчевић рекао је да се Влада Србије у последњих годину дана ради на томе да се уреди ново законодавство када је у питању наука.

Радимо на формирању посебног фонда за истраживачkе пројекте за науку. Мислим да ћемо решити питање финансирања науке на дужи период, рекао је министар.

Министар је рекао да се са Светском банком ради и на моделу финансирања науке и додао да је то један од приоритета Владе Србије. Према његовим речима, највероватније ће бити примењен модел комбинованог финансирања.

Он је оценио да је посебно важно за научну заједницу то што је урађен регистар истраживача.

Шарчевић је рекао и да је у Министарству појачан тим који се бави науком.

Председник COST асоцијације Сирд Клутинг ( Sierd  Cloething) оценио је да је српска истраживачка заједница веома активна.

Знамо да умрежавање истраживача представља веома моћан начин да се људи припреме за додатна средства из програма Хоризонт 2020 и програме Европског истраживачког савета. Волели бисмо да Србија још више буде укључена у акције COST-a, казао је он .

Потпредседница Европског истраживачког савета Ева Кондороши (Eva Kondorosi) казала је да сви могу да се пријаве за средства Европског истраживачког центра и да је то изузетна могућност.

Она је оценила и да је образовни систем у Србији одличан.

 Састанку је присуствовао и помоћник министра  за међународну сарадњу и европске интеграције Виктор Недовић.

 

Loading