ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић на отварању изложбе „Римски лимес и градови у Србији“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је отварању изложбе „Римски лимес и градови у Србији“  у Галерији Српске академије наука и уметности на којој се налазе експонати из целе Србије из периода римске владавине на Балкану.

Министар Шарчевић оценио је да је ова изложба „добар увод“ у међународну научну конференцију, о римском наслеђу којој ће у септембру Србија бити домаћин.

У Београду имамо прилику да погледамо изложбу римског лимеса. Граница Римског царства према делу света који тада није улазио у то царство била је дуга  7.500 километара од Британије, преко Рајне и Дунава до блиског истока и Африке. Заиста је остало велико културно благо у више континената и држава. Ови споменици римске културе чине део светске баштине, казао је Шарчевић.

Он је захвалио Галерији САНУ, као и бројним музејима који су омогућили организовање ове изложбе.

Један од организатора изложбе, археолог Миомир Кораћ, истакао је да је кључни задатак археологије да на основу пронађених експоната реконструише једно време.

Он је позвао грађане да посете изложбу и упознају се са животом у римским насељима дуж војне границе царства на просторима данашње Србије.

Академик Мирјана Живојиновић истакла је да су Римљани иза себе оставили богато културно наслеђе и да се то посебно може видети на локалитетима на којима су се налазили градови Виминацијум, Сирмијум и Сингидунум.

На изложби су приказани грнчарија, одећа и оружје које су користиле римске легије у одбрани граница царства, односно провинција Горње Мезије и Доње Паноније, чија су средишта били Виминацијум (Костолац), Сингидунум (Београд) и Сирмијум (Сремска Митровица).

Изложба „Римски лимес и градови у Србији“ биће отворена до 10. Септембра, а посетиоци могу да виде  и слике римске војне границе, и насеља и утврђења, која су израдили домаћи уметници под надзором археолога.

Организатор изложбе је Археолошки институт у сарадњи са музејима из Новог Сада, Сремске Митровице, Београда, Пожаревца, Неготина, Зајечара и Ниша који су уступили експонате.

Loading