ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Надамо се да ће Филолошки факултет урадити све што је потребно

Група запослених на Филолошком факултету у јавности пласира искривљену слику о овом факултету, свој нерад и неодговорност приписује другима, нарочито Министарству просвете, науке и технолошког развоја, а себе приказују као некакве жртве, док чињенице говоре апсолутно другачије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је реч, пре свега о непрофесионалном односу према обавезама.

Не постоји никакав хаос на факултету, већ само борба за власт. Надамо се да ће факултет урадити све што је потребно и да ће се у кратком року све стабилизовати, казао је министар и навео да ће посебно тражити одговорност секретара факултета који није испунио своје обавезе.

Он је подсетио да је избор некадашњег в.д. декана проф. др Љиљане Марковић извршио сам факултет, као и да јој је мандат престао одлуком факултета. Након тога, органи факултета, такође, су изабрали за в.д. декана проф. др Анђелку Митровић.

Покренули су поступак за избор декана који није у складу са Законом. Министарство је у много наврата указивало да морају да се поштују јасне законске процедуре. Филолошки факултет је једини факултет у Србији који није донео статут, иако је, Закон о високом образовању ступио на снагу у октобру 2017. године, рекао је министар.

Он је указао и да је поступак за избор декана поништен, јер факултет није донео статут.

Потребно је да се спроведе оно што закон налаже, а то је да се донесе статут. „Међутим, некима на факултету, као да не одговара да се држава придржава слова законa и затражено је да министар поништи одлуке инспекције, односно, да их игнорише. Наравно, то не сме и не може да се деси, навео је министар Шарчевић.

Последњи рок, по контролним мерама, за доношење статута био је 2. октобар, када је крајем дана инспекцији достављен нацрт уз захтев за продужење рока. Министарство је изашло у сусрет захтевима факултета и продужило рок – тако да је Савету факултету омогућено да у најкраћем временском периоду, најдуже у року од два дана донесе статут.

Уместо да сазову, седницу Савета и седницу Наставно-научног већа, они као да нису у стању то да ураде и одговорност пребацују на друге. Нису изабрали ни новог председника Савета факултета, иако су то морали, навео је министар Шарчевић.

Према његовим речима, Филолошки факултет је добио и јасно упозорење из Ректората.

Он је оценио и да је покушај лобирања и наметања будућег декана кроз сталне притиске у одређеном делу јавности манипулација истином.

 Уколико у најкраћем могућем року на факултету не буду спроведене све активности, донети потребна акта и изабрани органи факултета, може да уследи прекид финансирања те високошколске установе, јер не постоје органи руковођења.

У контролном инспекцијском надзору почетком септембра ове године утврђено је да Факултет није донео статут а да је започео процедуру избора новог декана. Просветна инспекција је донела решење у коме налаже факултету да донесе статут и поништи конкурс за избор декана.

Loading