ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Образовање за живот, а не за биро рада

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Електротехничку школу „Никола Тесла“ и Економску школу у Нишу и упознао се са условима рада и оствареним резултатима ове две образовно-васпитне установе.
Небојша Соколовић, директор Електротехничке школе „Никола Тесла“ представио је, на састанку којем су присуствовали и представници ИТ компанија са којима школа има сарадњу, нови образовни профил Електротехничар информационих технологија.
Соколовић је истакао да је нови образовни профил настао као последица потребе тржишта рада.
Министар Шарчевић упознао је присутне са плановима Министарства на развоју образовања у области информационих технологија. „Осим увођења информатике као обавезног предмета у основну школу, план уписа у средње школе више ће бити орјентисан на ИТ сектор, док ће се повећати и уписне квоте на факултетима у овој области“, рекао је министар.
У Економској школи министар Шарчевић обишао је Регионални центар југоисточне Србије за омладинско предузетништво где су представљени производи и резултати пројекта „Ученичке компаније – лидери предузетништва“.
Драган Алексић, директор Економске школе, истакао је да је то школа у којој је настава активно оријентисана и где ученици стичу конкретна и применљива знања.
„Важно је да школујемо децу за живот, а не за биро рада. Управо то Министарство има у виду када инсистира на дуалном образовању. Да би задовољили потребе привреде и инвеститора за квалификованом радном снагом, Министарство је спремно за брзу утакмицу“, поручио је министар.

Loading