ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Основно образовање обавезно, нико не може да забрани детету школовање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је основно образовање у Србији обавезно и да се залаже за обавезност средњег образовања.

Поводом написа који су се појавили на неким друштвеним мрежама да ће бити забрањено школовање деце која нису вакцинисана, као и да ће бити одузимана од родитеља Шарчевић је оценио да је реч о погрешним интерпретацијама његових изјава, које су извучене из контекста.

Можда некоме смета што се у време пандемије вируса ковид 19 показало да је образовње један од сегеманата друштва у ком су постигнути добри резултати и велики ниво организованости, оценио је министар.

Према његовим речима, очигледно је постојала „злонамерна политичка потреба да се манипулише изреченим и да се као изјава министра наведе нешто што никада није речено“.

Добро је познато да је основно образовање обавезно и да се залажем да се законским изменама омогући да и средње образовање буде, такође, обавезно. С друге, стране вакцинација је цивилизацијска тековина и то је нешто што регулишу закони из области здравствене заштите, а не из области образовања, рекао је министар.

Шарчевић је, такође, подсетио да породичне односе, укључујући однос детета и родитеља регулише Породични закон по коме поступају центри за социјални рад који нису у надлежности Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Он је нагласио да нико не може да забрани детету школовање.

Право детета на школовање је не само уставно већ и универзално право, нешто што гарантује и Конвенција о правима детета. Нико никада није помињао да ће било коме у било којим условима бити забрањено школовање, истакао је министар.

Министар је подсетио да је у о области образовања и васпитања одговорност ученика и родитеља регулисана члановима Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ).  У том закону, између осталог, наводи се да је родитељ, односно други законски заступник детета, одговоран, између осталог и „да поштује правила установе“.

Loading