ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић отворио округли сто у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворио је данас округли сто који  у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији организују институти друштвених и хуманистичких наука.

Министар је подсетио да је дијалог започет на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића и нагласио  да није реч о дијалогу, већ о озбиљном и креативном изношењу ставова и предлога који треба да помогну у формулисању политичке платформе и изградњу широког националног консензуса о питањима од приоритетног националног и државног значаја.

Идеја данашњег састанка је да научници у краткој форми изнесу резултате  научних истраживања и научноистрживачких пројеката  који се односе на различите аспекте проблема Косова и Метохије, историјског, археолошког, етнографског, друштвеног, демографског, социолошког, политиколошког, филозофског и других. Једноставно да се укључе у дијалог слободно изражавајући  мишљења, ставове, идеје и предлоге, рекао је Шарчевић.

Он је нагласио да су друштвене и хуманистичке науке од стратешке важности за сваку државу, јер не само да изучавају него и стварају вредности једне заједнице, подржавају и објашњавају идентитет једне државе,  нације, регије, коначно једног народа ма где живео.

Loading