ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Помоћ ЕУ за реформу образовања од посебног значаја

Други међуминистарски састанак за праћење реформи у образовању одржан је данас, а министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић нагласио је да је буџет Србије намењен за просвету добар, али није довољан да покрије реформе и да је помоћ Европске комисије од посебног значаја.

Све што је до сада урађено у реформи образовања, урађено је у отежаним околностима, јер у систему имамо 20 одсто мање људи због рестриктивних закона, рекао је Шарчевић.

За реформу образовања Србија је од ЕУ добила подршку од око 21 милиона евра, а средства су одобрена на основу постигнутих резултата. Новац је предвиђен да се повлачи у три транше.

Заменица шефа делегације ЕУ у Србији Матеја Новчич Штамцар указала је да хе подршка Србији од око 21 милиона евра одобрена на основу постугнитих резултата у областио реформе образовања.

Драго ми је што је Европска комисија позитивно оценила ваша постигнућа у 2017. години. На основу ове оцене одобрено је 6,8 милиона евра у децембру прошле године. Надам се да ће та средства наменски допринети унапређењу образовног система, нагласила је Новчич Штамцарева.

Указала је и на области у које је потребно уложити додатна напоре, а то су боља комуникација и координација свих актера у области образовања, затим успостављање оквира за праћење реформе на основу свих стратегија, укључујући и Стратегију за инклузију Рома и акциони план за реализацију права националних мањина.

Важно је, додалa је, успостављање информационог система који ће обухватити и међународне показатеље.

Ово је прилика да заједно продискутујемо препоруке у вези с важним поглављем 23 у области образовања на језицима националних мањина и ученика ромске националности“, појаснила је Матеја Новчич Штамцар.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је да је ЕУ за реформу образовања у Србији издвојила 27,4 милиона евра.

Новац се уплаћује директно у буџет, а повлачи се у три транше. Последња транша треба да буде повучена до 31. децембра 2019. године.

Она је рекла да још има времена да се обави све што је потребно како би се повукла сва средства.

Јоксимовићева је истакла да се за сада спроводи све што је предвиђено и да очекује да се спроведе до краја, као и да би било штета и срамота да се не испуни све што је предвиђено за овако важан процес, за одрживи развој Србије, а то јесте развој заснован на образовању, на знању, економија заснована на знању.

На међусекторском савету, осим представника министарства просвете међу учесницима били су и представници министарстава за рад, спорта, правде и финансија.

Представнике ЕУ занимало је шта су три кључна постигнућа у реформи образовања од прошле године до данас.

Министар просвете је навео да је важно то што је формирана Агенција за квалификације, да се доста урадило на државној матури која треба да буде уведена 2020/21, успешно се спроводи реформа гимназија, отварају се нова ИТ одељења, а планирана су и специјализована одељења за хемију и биологију у гимназијама.

Loading