ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Потребно је да високо образовање повежемо са привредом

Потребно је да високо образовање повежемо са привредом, на начин како то раде успешније земље од Србије, и зато Министарство просвете, науке и технолошког развоја интензивно ради на изради Закона о дуалном образовању на високошколским установама, поручио је данас ресорни министар Младен Шарчевић.

Шарчевић је, на свечаном отварању фармацеутске „чисте собе“ на Технолошко-металуршком факултету у Београду, рекао да у том погледу имамо добре менторе.

Показали смо на средњем нивоу образовања да то одлично функционише и мислим да ћемо то успети и на високом, рекао је Шарчевић.

На Технолошко-металуршком факултету данас је отворена Фармацеутска чиста соба, што ће омогућити студентима да стекну практична знања која се примењују у фармацеутској индустрији.

Како је најавио, предлог Закона о дуалном образовању на високошколским установама требало би да пред народним посланицима буде у фебруару следеће године.

Истраживали смо тржиште, ослушкивали потребе компанија и многе области ће бити веома видно укључене у самом почетку примене тог закона. Немачко високо образовање нам је ту најближе и са њима имамо највишу сарадњу, највише са покрајином Баден-Виртемберг, али сарађујемо и са другим регијама“, објаснио је Шарчевић.

Министар је додао и да је прошле недеље у изменама и допунама Закона о високом образовању јасно прецизирано да свака високошколска установа мора да има Савет послодаваца који ће бити веза са привредом.

Он је констатовао да Савет послодаваца на Технолошко-металуршком факултету у Београду добро функционише и да је то добар путоказ „кога треба да одшколујемо за потребе привреде“.

Шарчевић је нагласио и да Министарство ради на повећању просторних капацитета факултета, како би што више студената из иностранства дошло у Србију да студира.

„Чиста соба“, која је данас отворена на ТМФ-у, омогући ће студентима да стекну практична знања која се примењују у фармацеутској индустрији. Њену изградњу и опремање обезбедило је 17 компанија, а вредност донације износила је око 40.000 евра.

Технолошко- металуршки факултет и компанија Хемофарм пре две године почели су сарадњу како би унапредили наставни програм на смеру Фармацеутско инжењерство.

Пројекат је покренут јер је уочено да младим инжењерима који се запосле у Хемофарму треба више од шест месеци додатне едукације како би се прилагодили реалном раду у савременој индустрији.

Заједничком сарадњом унапређен је наставни програм на смеру Фармацеутско инжењерство. Студенти су добили прилику да уче у погонима Хемофарма и упознају се са најновијим технологијама, ТМФ је добио квалитетнији студијски програм, а Хемофарм инжењере који су спремни за рад чим изађу са факултета.

Loading