ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Повезивање науке са привредом и нови научни институти су наш циљ

Један од стратешких циљева Министарства просвете је даљи развој науке, посебно њена веза са привредом, као и оснивање нових научних института, поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Током састанка са руководиоцем Светске банке за финансије, конкурентност и иновације Мариом Гвадамиласом, са којим је разговарао о реформама које Република Србија спроводи у области науке, истраживања и развоја, Шарчевић је рекао да је један од циљева и подизање квалитета високог образовања и његова интернационализација.

Министар је подсетио да је крајем прошле године усвојен Закон о Фонду за науку, да су обезбеђена основна средства за његово функционисање и да се сада тражи трајно решење за објекат у којем ће та институција да ради.

Када је реч о Закону о науци и истраживањима Шарчевић је истакао да су јавне расправе биле веома исцрпне, али да је то помогло да се направи добар документ који уважава ставове и потребе научне заједнице.

Очекујем да на Влади буде до краја маја, а затим у Парламенту током јуна, рекао је Шарчевић.

Министар је указао и на чињеницу да је, на основу веома строгих критеријума, прошле године у први посао укључено и 1.000 младих истраживача, као и да је обезбеђен фонд за истраживаче који желе да се из иностранства врате у Србију.

Укључили смо и 100 истраживача млађих од 30 година, који су тек уписали докторске студије. То су мере којима младима поручујемо да о њима бринемо, рекао је Шарчевић.

Представницима делегације Светске банке најављено је и да ће Фонд за науку ове године расписати два позива – један у вези са подршком младим истраживачима, и други који ће подржати сарадњу научника у Србији са српским научницима у дијаспори.

Гвадамилас је похвалио Србију констатујући да је учињен добар напредак у области науке, истраживања и развоја. Он је истакао да је посебно важан напредак који је учињен када је реч о институтима и да разуме да је потребно време да би се видели одређени резултати.

Loading