ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Предузете конкретне мере за оснаживање науке

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас у Ректорату Универзитета у Београду уручивању признања која Центар за промоцију науке додељује појединцима и установама чији су пројекти допринели промоцији, популаризацији и унапређивању науке.

Шарчевић је истакао да је Република Србија предузела низ конкретних мера за оснаживање науке и додао да је само у 2018. години, буџет за науку повећан 15.2%.

Препознате су водеће научне институције у земљи, редефинисана је и оснажена њихова улога кроз статусе института од националног значаја за Републику Србију. После више од четири деценије паузе, основан је један нов научни институт, без гашења постојећих. Створена је, и проширује се, инфраструктура неопходна за конверзију научних резултата у производе и технологије кроз научно-технолошке паркове у Београду, Новом Саду, Нишу, Чачак, казао је он.

Министар је навео и да је у последње четири године расписано више од 20 позива и конкурса за стратешке, иновационе и билатералне пројекте, уз стабилно финансирање преко 700 пројеката кроз три програма.

Научна инфраструктура је додатно оснажена стратешким пројектима Владе Републике Србије. Спроведен је конкурс за ангажовање преко хиљаду најбољих студената како би се спречио њихов одлазак у иностранство и обезбедила дугорочна одрживост научног сектора, рекао је Шарчевић.

Проректор Универзитета у Бeограду Живослав Тешић оценио је да средства уложена у промоцију науке а која су трансферисана преко Центра за промоцију науке одлазе у праве руке.

Србија је мала и неразвијена држава, али напорима ресорног министарства се труди да обезбеди максимална средства за развој науке. У свету интернета тешко је заинтересовати младе и вратити их на образовање и науку, рекао је Тешић.

Вршилац дужности директора Центра за промоцију науке Марко Крстић  рекао је да му је част да уручи признања овогодишњим добитницима.

Знајући да тиме награђујемо људе пуне ентузијазма и елана али и са друге стране децу, ученике, студенте који ће бити непосредни корисници тог ентузијазма и елана. Свима вама који се бавите промоцијом и популаризације ја се захваљујем и желим вам да истрајете у томе, рекао је он.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја преко Центра за промоцију науке већ осму годину прославља национални Дан науке, 10. јул. Дан науке је проглашен уредбом Владе Србије из 2010. године, обележава се на дан рођења истакнутог српског научника, Николе Тесле.

Центар за промоцију науке додељује признања организацијама и појединцима који су учешћем на Јавном позиву за финансирање пројеката промоције науке показали оригиналне идеје и који ће током наредне године развијати своје пројекте.

Центар за промоцију науке континуирано од 2011 расписује овакве позиве. Од 2011 па до данас укупно је одобрено и финансирано 415 пројеката и издвојено 96 милиона динара.

Loading